Politie Kennemerland

Vijf Haarlemmers bekennen nachtelijke strooptochten

Haarlem, 13-10-2008

De politie in Haarlem Noord heeft met de aanhouding van vijf mannen hun nachtelijke strooptochten waarin ze naar eigen zeggen een zeer groot aantal diefstallen van fietsen en andere goederen hebben gepleegd, beëindigd. De verdachten zijn Haarlemmers van 19, 22, 23, 24 en 26 jaar. Ze hebben bekend gedurende ongeveer vier weken elke nacht zeker 3 of 4 fietsen te hebben gestolen uit schuurtjes van woningen. Drie van de verdachten zitten nog vast.

Medio september werd bekend dat in een kleine wijk in Haarlem Noord binnen enkele dagen diverse fietsendiefstallen hadden plaatsgevonden. Politiemensen stelden een onderzoek in en vonden in een portiek van een flat in Haarlem Noord enkele van de gestolen fietsen. Een bewoner van de flat kwam als verdachte in aanmerking voor de diefstal van de fietsen en is hierop aangesproken. Hij en twee van de andere verdachten die op dat moment bij hem in de woning waren, bekenden de fietsen te hebben gestolen en meer diefstallen te hebben gepleegd. De fietsen zijn in beslag genomen en de verdachten zijn aangehouden.

Uit het verdere onderzoek bleek dat de verdachten samen met twee andere verdachten in de ongeveer vier weken voorafgaande aan hun aanhouding op 19 september j.l., elke avond en nacht op pad zijn geweest en daarbij honderden inbraken en diefstallen hebben gepleegd in schuurtjes en tuinen van woningen, veelal in Haarlem Noord, Velserbroek, Spaarndam, Heemstede en Bloemendaal. Ze verklaarden daarbij zeker 3 of 4 fietsen per nacht buitgemaakt. Verder hadden ze het voorzien op de inhoud van koelkasten en vriezers die vaak in de schuren staan.

Bij de politie is slechts een beperkt aantal aangiften binnengekomen. Daardoor zijn tot op heden slechts 13 diefstallen en inbraken bekend geworden en opgelost. Het gaat veelal om gestolen fietsen, de diefstal van een golftas in Overveen, gestolen kroketten en gestolen saté. Verder kan ook een inbraak in een woning in Hoofddorp aan de verdachten worden toegeschreven.

De verdachten geven aan zoveel inbraken en diefstallen te hebben gepleegd dat ze zelfs niet bij benadering kunnen aangeven wat ze allemaal op hun kerfstok hebben. Een verdachte vertelde bij het verhoor regelmatig in tuinen te zijn geweest waar hij dan zag dat hij er al eerder was geweest. De verdachten hadden het voorzien op de niet afgesloten schuren en haalden daaruit de niet op slot staande fietsen weg. Drie van de verdachten zijn bij de politie bekend als zeer actieve veelplegers.

De politie zet het onderzoek voort en verwacht nog meer verdachten aan te zullen houden. De politie Kennemerland vraagt gedupeerden die nog geen aangifte hebben gedaan dit alsnog te doen. Verder adviseert de politie schuren af te sluiten en fietsen op slot te zetten om te voorkomen dat het dieven te makkelijk wordt gemaakt. Een aantal bij de verdachten aangetroffen fietsen is in beslag genomen. Getracht wordt deze terug te bezorgen bij de eigenaren.