Gemeente Teylingen

maatvoering pleziervaartuigen

Teylingen kijkt opnieuw naar maatvoering pleziervaartuigen

13 oktober 2008

PERSBERICHT 10 oktober 2008 - Het college stelt de raad voor om de toegestane maten voor pleziervaartuigen die in Teylingen aan willen leggen, te vergroten. Dit voorstel volgt op een inventarisatie en analyse van de pleziervaartuigen in Teylingen. Het voorstel tot wijziging van de maatvoering wordt behandeld in de raadsvergadering van 18 december 2008, tegelijkertijd met het vaststellen van de Waterverordening. In deze verordening is de vergunningverlening voor ligplaatsen, pleziervaartuigen en woonschepen geregeld.

Op 30 september 2008 heeft het college besloten de uitgangspunten zoals vastgesteld in de notitie `De Kaag, de mooiste helft van Teylingen' te wijzigen. Samengevat komt de voorgestelde wijziging op het volgende neer:

Maximale maten pleziervaartuigen:

* binnen de bebouwde kom 6,5 meter

* buiten de bebouwde kom 7,5 meter

* hoogte 1,50 gemeten vanaf het water

Open boten versus kajuitboten:

Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen open boten en kajuitboten.

Overgangsrecht

Instellen van een overgangsregeling tot en met 31 december 2013.

Boten bij woonschepen

Het toestaan van één pleziervaartuig en één bijboot bij een woonschip onder de voorwaarde dat de bijboot ergens anders een vaste ligplaats heeft.

Boten bij woonkavels

Uitgangspunt is dat bij woonkavels meerdere ligplaatsen mogen worden ingenomen op voorwaarde dat wordt voldaan aan de maximale maatvoering. Wanneer in het bestemmingsplan een andere voorziening is geregeld voor een kavel dan blijft het bestemmingsplan uitgangspunt.

Verhuurders ligplaatsen

De gemeente kiest voor een andere benadering van grondeigenaren in het buitengebied die ligplaatsen verhuren. De grondeigenaren moeten zich melden bij de gemeente. Samen met de gemeente wordt beoordeeld op welke locatie ligplaatsen mogen worden ingenomen.

Waterverordening Teylingen

Deze uitgangspunten zijn verwerkt in de `Waterverordening Teylingen'. In deze verordening is de vergunningverlening voor ligplaatsen, pleziervaartuigen en woonschepen geregeld. De ontwerpverordening wordt besproken in de vergadering van de commissie Bestuur, Financiën en Toerisme op 4 december 2008 en in de raadsvergadering van 18 december 2008.

Inspraakprocedure

De agenda en de vergaderstukken zijn een week voor de vergadering beschikbaar op deze website onder de kop Gemeenteraad en dan Vergaderstukken en besluiten. Nadat de raad de `Waterverordening Teylingen' in ontwerp heeft vastgesteld start de inspraakprocedure. De verordening ligt dan 6 weken ter inzage. Belanghebbenden kunnen daarop hun zienswijzen geven. De zienswijzen worden beoordeeld en de conceptverordening wordt hierop eventueel aangepast om vervolgens definitief vastgesteld te worden.

Adres & openingstijden