Rechtbank Utrecht


VO-raad hoeft geen nieuwe ledenraadpleging te houden

13 oktober - De VO-raad hoeft het akkoord over een nieuwe CAO in het voortgezet onderwijs niet (opnieuw) aan haar leden voor te leggen. De onderwijsvakbonden hadden dit geëist. De VO-raad hoeft uitlatingen die zij over het akkoord deed ook niet te rectificeren. Dat heeft de kantonrechter in Utrecht maandag geoordeeld.

In het akkoord is afgesproken dat het aantal uren voor de klas voor docenten terug wordt gebracht van maximaal 750 tot maximaal 728. De bonden en de VO-raad â de werkgeversorganisatie in het voortgezet onderwijs â verschillen met name van mening over de uitleg van die afspraak. De bonden stellen dat de afspraak ook geldt voor parttime leerkrachten, de VO-raad betwist dit en heeft aan haar leden laten weten dat de vermindering niet geldt voor deeltijd-docenten.

Volgens de kantonrechter kan de VO-raad niet verplicht worden om het akkoord zonder terughoudendheid aan haar leden voor te leggen. Ook de nadelige consequenties van het akkoord mochten door de VO-raad aan haar leden worden uitgelegd. De bonden mochten er ook niet voetstoots vanuit gaan dat de afgesproken maatregelen op voldoende steun bij de achterban van de VO-raad konden rekenen. De eis om een nieuwe ledenraadpleging te houden wees de kantonrechter daarom af.

De kantonrechter stelde bovendien vast dat uit de tekst niet onomstotelijk blijkt dat het akkoord ook op deeltijd-docenten van toepassing is. De VO-raad hoeft haar uitlatingen over het akkoord daarom niet te rectificeren.

LJ Nummer

BF8014

Bron: Rechtbank Utrecht
Datum actualiteit: 13 oktober 2008 Naar boven