Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Gemeente gaat onkruid duurzamer bestrijden

De Utrechtse Heuvelrug is een bijzondere woonomgeving. Aan de voet van de groene heuvelrug bevinden zich vele ecologisch waardevolle wateren. In de bodem bevindt zich een uniek drinkwaterreservoir. Omdat de bodem zo goed doorlaatbaar is, is het ook heel kwetsbaar. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen vormt een bedreiging voor het grondwater en de waardevolle ecologie. Reden waarom de gemeente het gebruik van bestrijdingsmiddelen zoveel mogelijk wil beperken.

Het afgelopen jaar heeft de gemeente het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in kaart gebracht. Hieruit bleek dat de onkruidbestrijding in de verschillende dorpen erg divers werd uitgevoerd.

In Doorn wordt al enkele jaren de heetwatertechniek gebruikt, die bekend staat als één van de meest milieuvriendelijke methoden. In de andere dorpen werden chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Op enkele plaatsen zelfs zoveel dat de landelijke norm werd overschreden.

Strengere wetgeving
Naar aanleiding van de evaluatie heeft de gemeente haar bestrijdingsmiddelengebruik teruggebracht tot de wettelijk toegestane hoeveelheden. Sinds dit jaar zijn deze wettelijke hoeveelheden ook nog eens flink aangescherpt. In plantsoenen en ander openbaar groen mogen sinds kort helemaal geen preventieve bestrijdingsmiddelen meer worden gebruikt. Om het onkruid tussen de tegels te bestrijden, mag nog maar een beperkte hoeveelheid bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Is deze hoeveelheid bereikt, dan moeten aanvullende, niet-chemische methoden worden ingezet.

Door deze strengere wetgeving is een zekere mate van onkruidgroei niet meer te vermijden. Zeker bij zeer groeizaam weer, zoals de afgelopen zomer het geval was. De gemeente zoekt nog naar oplossingen om dit zo goed mogelijk te beheren.

Gemeente kiest voor duurzaamheid
Gelet op de waardevolle ecologie van de Heuvelrug en de kwetsbaarheid van het grondwater streeft de gemeente ernaar op termijn helemaal geen chemische middelen meer te gebruiken. De heetwatermethode, die voorheen alleen in Doorn werd gebruikt, is dit jaar ook in Maarn en Maarsbergen ingezet. Met deze methode wordt water van 98 graden op het onkruid gebracht, waardoor het onkruid sterft. Deze methode geldt als één van de meest milieuvriendelijke bestrijdingsmethoden en veroorzaakt weinig overlast voor de omwonenden.

De gemeente hoopt deze methode in de nabije toekomst ook in de andere dorpen in te zetten. Op de langere termijn wil de gemeente de bestrating en het openbaar groen zo inrichten dat de groei van onkruid wordt voorkomen.

Laatst gewijzigd: 13 oktober 2008