Waterschap Velt en Vecht


Interview over de waterschapsverkiezingen met Gedeputeerde Piet Jansen

Je hebt geen recht van spreken als je niet stemt!

pietportret2.jpg (23 Kb) Een Twentenaar in hart en nieren. Dat durven we na een gesprek met Piet Jansen (1951), lid van Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel, wel te stellen. Hoe kan het ook anders: geboren en getogen in Almelo. Nu woonachtig in Nijverdal. Misschien iets minder Twents zijn zijn directe uitspraken. Maar altijd eerlijk, oprecht en doordacht. Een man die midden in de samenleving staat. Hij luistert naar wat u wilt en waar u voor staat en doet daar dan ook iets mee.

Regelmatig pakt hij de fiets, en niet alleen om te recreëren. Zo bezoekt hij elke zomer op deze manier met waterschaps- en gemeentebestuurders diverse projecten in de regio. Er worden agrariërs bezocht, natuurgebieden bekeken en waterschapsprojecten onder de loep genomen. Overal staan er mensen die aan het project mee hebben gewerkt en er over kunnen vertellen. Het programma wordt openbaar gemaakt. En burgers worden van harte uitgenodigd mee te fietsen. Conditie vereist! De beweegreden van de heer Jansen: "Sinds 2002 ben ik lid van Gedeputeerde Staten van Overijssel met de portefeuille `landelijk gebied, landbouw en water. Ik ben er echt ingegroeid. Natuurlijk was er altijd al wel affiniteit en belangstelling. Ik heb heel veel mensen gesproken en blijf dat doen. Ik ben dan ook meer buiten het provinciehuis dan op kantoor. Door deze werkbezoeken weet ik wat er speelt. Maar ik ben ook regelmatig in Den Haag te vinden en onderhoud contacten met Kamerleden en bewindslieden om over onze provincie te praten. Wat wij als provinciebestuur willen, is uw mening horen én uw belangen meewegen in ons werk. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat wij aan alle wensen - kunnen - voldoen."

Het lijkt misschien taaie kost, maar leest u even mee!

"De verkiezingen voor het bestuur van de waterschappen zijn, als u er zich een beetje in verdiept, interessant om te volgen. Van 13 tot en met 25 november 2008 houden alle 27 waterschappen in Nederland verkiezingen voor een nieuw algemeen bestuur. Door uw stem uit te brengen, bepaalt u wie er straks in het bestuur van de regionale waterschappen zitten. Zo heeft u invloed op de keuzes die het bestuur maakt als het gaat om waterbeheer. Het nieuwe bestuur wordt gekozen voor een periode van vier jaar. Een aantal bestuursleden wordt benoemd. Zij vertegenwoordigen de takken `bedrijfsgebouwd', `ongebouwd (onder meer agrariërs) en `natuur'. Daarnaast kiest u bestuursleden. Bij vorige verkiezingen konden kandidaat-bestuurders op persoonlijke titel meedoen. Dit jaar wordt het anders; kandidaat-bestuurders moeten een `lijst' vormen (een soort partij) en een programma maken. Ook politieke partijen kunnen meedoen."

Nauwe samenwerking

"De contacten met de waterschappen in Overijssel zijn uitstekend. En dat is geen vanzelfsprekendheid. Provincie, gemeenten en waterschappen werken nauw samen. Een ieder heeft zijn eigen verantwoordelijkheid. De provincie zet beleidslijnen uit, de waterschappen zijn verantwoordelijk voor de daadwerkelijke uitvoering. Er is respect voor elkaar en we hebben elkaar hard nodig."

De Waterschappen enthousiasmeren mensen

"De waterschappen maken kiezers steeds meer enthousiast voor de waterschapsverkiezingen.De websites van de waterschappen zijn hiervoor een goed middel. Ze zijn makkelijk toegankelijk, op het moment dat u dat wilt en ze verstrekken onafhankelijke informatie. Het kieskompas geeft een richting aan. Natuurlijk vul ik deze, uit nieuwsgierigheid, ook in. De vraagstelling en de antwoorden zijn ruim. U kunt het `er (helemaal) mee eens zijn', `er (helemaal) niet mee eens zijn', `er neutraal tegen aan kijken' of zelfs `geen mening hebben' over de specifieke vraag. Niet alle onderwerpen worden behandeld, maar er wordt wel aangegeven bij welke partij je `het dichtst bij staat'. Met daarbij de uitleg over de onderwerpen. Het Kieskompas is perfect om een beetje nieuwsgierigheid te bevorderen en jezelf een mening te vormen, maar het kan volgens mij niet allesbepalend zijn voor uw keuze . Ik zou zeggen: gebruik uw nuchtere verstand. Als u zich in `water' verdiept, wordt het hoe langer hoe mooier."

Vier speerpunten

"De Waterschappen werken aan een schoon en duurzaam watersysteem, waarbij 'veilige dijken', 'ruimte voor water', 'schoon water' en 'genieten van water' belangrijke thema's zijn. `Veilige dijken' spreekt voor zich, `schoon water' lijkt op het eerste gezicht ook geen uitleg nodig te hebben. Al moeten we er veel voor doen om het zover te krijgen. Bij `ruimte voor water' moet u denken aan de rivieren waar - mede door de klimaatverandering - meer water door moet. Dit kan bijvoorbeeld door dijkverlegging, door bypasses of door hermeandering. Dit geldt niet alleen voor de IJssel, maar ook de Vecht en kleine rivieren en beken. Bij droogte moeten we onze reserves kunnen aanspreken, als er teveel water uit de lucht valt moeten we het kunnen opslaan. `Genieten van water' staat bijvoorbeeld voor een duik in een plas, het vissen in een riviertje (met vergunning) of op de fiets de omgeving verkennen."

Verschillende partijen verschillende belangen?

"Ik vind het belangrijk dat de partijen al deze thema's meenemen. Accenten kunnen natuurlijk anders liggen. Veiligheid en het voorkomen van wateroverlast moet voor elke partij belangrijk zijn. Hoe voorkomen we wateroverlast en zorgen we dat we geen last van droogte krijgen? Partijen moeten reëel zijn en alle kanten belichten. Dus niet alleen roepen dat `je met hen het goedkoopste uit bent' of alleen de belangen van één groep behartigen."

Waarom `moeten' wij kiezen?

"Maak altijd gebruik van uw stemrecht! Of het nu gaat om Europese verkiezingen, voor de Tweede Kamer, de provincie, de gemeente of het waterschap. U bent degene die bepaalt hoe er met uw belangen wordt omgegaan. Kwantiteit en kwaliteit van het water zijn belangrijk. U kunt mede bepalen hoe! Maak uw keuze. `Hoe kan ik medebepalend zijn'. Dat is de kern van de vraag. Je hebt geen recht van spreken als je niet stemt. Ik weet het zeker, iedereen die zich in `water verdiept' wordt er enthousiast over! Het opkomstpercentage bij de verkiezingen `moet' omhoog. Water gaat steeds meer leven en drukt een steeds grotere stempel op onze samenleving. Vanuit die gedachte zou ik willen stellen: Je kunt het toch eigenlijk niet maken om het stembiljet niet in te vullen en op de post te doen?!"