D66

Sophie in t Veld opent demonstratie voor burgerrechtenbeweging

11 oktober 2008

D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld roept vandaag, bij de start van een demonstratie tegen toenemende privacy schendingen door de overheid, burgers op gezamenlijk actief te waken over hun burgerrechten. In 't Veld doet dat bij de zogenoemde Volksopstand 2008, de eerste internationale actiedag tegen de controledrift, die er mede op initiatief van de D66-politica is gekomen. De demonstratie vindt plaats op Het Plein in Den Haag, voor de ingang van de Tweede Kamer en duurt tot 17.00 uur.

Ongebreidelde bevoegdheden

In `t Veld waarschuwt mensen tegen de ongebreidelde bevoegdheden van de overheid om burgers te bespieden. "De overheid kan tegenwoordig elk intiem detail van het privéleven van burgers te weten komen", aldus de sociaal-liberaal. "De burger kan zich nauwelijks verweren tegen misbruik en fouten, terwijl de overheid nauwelijks verantwoording aflegt. Het is een gevaarlijke illusie dat onze samenleving veiliger wordt, dat we risico's kunnen uitbannen door alle burgers in de gaten te houden."

Rechtsbescherming niet laten afbreken

De Europarlementariër roept de Nederlandse en Europese burgers en de Tweede Kamer op niet passief toe te kijken hoe de rechtsbescherming van burgers wordt afgebroken. In 't Veld : "Het is juist in deze tijd essentieel dat we onze vrijheid, onze democratie robuust en weerbaar maken tegen anti-democratische krachten. Een vitale democratie kan niet zonder betrokken, kritische burgers die waken over hun rechten."

Europese burgerrechtenbeweging

De organisator van de demonstratie van vandaag, Vrijbit, hoopt dat de manifestatie de aanzet zal geven tot een grote onafhankelijke burgerrechtenbeweging die zich voor de langere termijn kan inzetten voor het behoud van burgerrechten op privacy in de ruimste zin van het woord. In 't Veld is al langer een vurig pleitbezorger van een Europese burgerrechtenbeweging: "Een beweging zoals de sterk ontwikkelde American Civil Liberties Union (ACLU) zou in Europa niet misstaan."

Burgerrechten zaak van burgers zelf

Volgens In 't Veld blijven de burgerrechten in Europa veelal een zaak van individuele burgers en officiële instanties. Bovendien worden hier politici vaak geacht de burgerrechten en mensenrechten te bewaken. In 't Veld: "De burgerrechten zijn als het ware geïnstitutionaliseerd, een zaak van de overheid geworden. Terwijl burgerrechten een zaak dienen te zijn van burgers zelf. Die moeten, als het nodig is, protesteren tegen inperkingen van vrijheden. Ik ben dan ook blij met deze eerste demonstratie."

---