Vereniging Milieudefensie


Milieudefensie naar Raad van State om bouwplannen Nederlek

De Raad van State behandelt op maandag 13 oktober het hoger beroep van Milieudefensie en Belangenorganisatie Omwonenden Crimpenerhout (BOC) tegen de woningbouwplannen van de gemeente Nederlek in het dorp Krimpen aan de Lek. De gemeente wil in dat dorp meer woningen bouwen dan is toegestaan volgens het zogenoemde migratiesaldo nul-beleid van het rijk. De twee organisaties zullen bij de Raad van State bepleiten dat de bouwplannen leiden tot onnodige en ongewenste aantasting van het landschap van het Groene Hart.

Volgens het rijksbeleid 'migratiesaldo nul' mogen in nationale landschappen, waarvan het Groene Hart er een is, niet méér woningen gebouwd worden dan nodig zijn voor de groeibehoefte van de eigen inwoners. Dit om het landschap zoveel mogelijk te sparen. Uit onderzoek van onderzoeksbureau RIGO, dat gespecialiseerd is in bouw en de leefomgeving, blijkt echter dat de gemeente Nederlek in Krimpen aan de Lek veel meer woningen wil bouwen dan nodig is volgens die behoefte. Bovendien wil de gemeente, om ruimte te maken voor de nieuwe woningen, voetbalvelden die nu nog in het dorp liggen verplaatsen naar het natuurgebied Krimpenerhout.

Milieudefensie en de belangenvereniging stellen, dat als de gemeente zich zou houden aan het migratiesaldonul-beleid, de geplande uitplaatsing van de voetbalvelden niet nodig is. De twee organisaties zijn daarom tegen het gemeentelijke uitplaatsingsbesluit in beroep gegaan. Begin dit jaar besloot de rechter dit beroep niet te honoreren. Volgens de twee organisaties heeft de rechter het door hen geleverde RIGO-rapport ten onrechte niet bij zijn overwegingen betrokken. Alle reden om bij de Raad van State in beroep te gaan.

Tijdens een zitting van de Raad van State op maandag 13 oktober zullen vertegenwoordigers van Milieudefensie en bewonersorganisatie BOC hun beroep mondeling toelichten. De zitting van de Raad van State begint om 10.00 uur in het gebouw van de Raad van State, Lange Voorhout 3 (tijdelijke locatie) in Den Haag.