Waterschap Aa en Maas

Oude Lithse aanvoersloot en Polderdijksloot

Waterschap Aa en Maas baggert Oude Lithse aanvoersloot en Polderdijksloot

Waterschap Aa en Maas start vanaf maandag 13 oktober 2008 met het uitbaggeren van de Oude Lithse aanvoersloot en de Polderdijksloot in Lith. De totale sliblaag in de samen circa 7,6km lange sloot wordt verwijderd. Het waterschap verwacht dat ongeveer 8.600 kubieke meter slib uit de sloot vrijkomt. De baggerwerkzaamheden, welke in combinatie met enkele waterlopen in de gemeente Oss worden uitgevoerd, duren tot medio december 2008.

Aanleiding baggerwerkzaamheden
De reden voor het baggeren is het feit dat de sloot minder diep is geworden. Dit als gevolg van jarenlange aanslibbing van de bodem door aanvoer van slib en bezinking van bladeren. Doordat de sloot minder diep is, kan het water onvoldoende afgevoerd worden. Dit kan op den duur overlast veroorzaken. Na het verwijderen van de sliblaag zullen de watergangen hun functie weer optimaal kunnen vervullen. De betreffende sloten voorzien het gebied van voldoende schoon water en zorgen in geval van neerslag voor de afvoer van overtollig water. De waterlopen liggen gedeeltelijk in de bebouwde kom van Lith.

Aanpak en planning
Voordat de baggerwerkzaamheden beginnen, is eerst een onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van de waterbodem. Hieruit is gebleken dat de sliblaag schoon is. Dat betekent dat de slib op de aangrenzende landbouwpercelen kan worden opgeslagen en verwerkt. Met de aanliggende eigenaren, waar slibspecie op de kavel wordt verwerkt, worden afspraken gemaakt over het gebruik van een strook van circa tien meter breed langs de watergang.
Langs grote delen van de aanvoersloot is deze werkwijze niet mogelijk; de waterloop is ingesloten tussen tuinen van woonhuizen en de openbare weg. Hier wordt slib in gesloten vrachtwagens geladen en afgevoerd naar een gemeentelijk depot.

Bij de planning van de werkzaamheden is zowel rekening gehouden met het oogstseizoen van de landbouwers als met bescherming van het leefgebied van o.a. vissen en modderkruipers in het kader van de Flora- en Faunawet.

Afgelopen week startte de aannemer, Gebr. Van Erp uit Oss-Geffen, met voorbereidende werkzaamheden. Begin volgende week beginnen de baggerwerkzaamheden. Naar verwachting zijn deze medio december afgerond.

Noodzaak baggeren
Voldoende en schoon water zijn van groot belang voor mens, plant en dier. Een waterbodem speelt hierbij op twee manieren een rol. Op de bodem van een waterloop vormt zich een laag baggerslib. Deze bestaat voornamelijk uit dood plantmateriaal en zwevende gronddeeltjes, zoals zand of klei, die neerslaan. Deze baggerlaag groeit elk jaar zo'n 1 á 2 centimeter. Op een gegeven moment is de laag zo dik, dat de doorstroming van het oppervlaktewater onvoldoende is. Hierdoor wordt de aanvoer van water in droge perioden bemoeilijkt of kan het water niet snel genoeg afgevoerd worden in natte perioden. Daarnaast vormen de plantenresten in het baggerslib een bron van voedingsstoffen. Teveel voedingsstoffen hebben een negatieve invloed op de waterkwaliteit. Hierdoor kan bijvoorbeeld blauwalg bij warm weer explosief groeien. Naast voedingsstoffen worden ook eventuele verontreinigingen vanuit de omgeving, bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen, opgenomen in de baggerlaag. Dit kan risico's voor het milieu opleveren.