Gemeente Zwolle

Agenda Raadsplein info- meningsvorming maandag 13-10-2008

Tijd en plaats

Op maandag 13 oktober 2008 vindt er een Raadsplein plaats van 20.00-22.30 uur. Van 20.00-20.45 uur vindt er een informatieronde plaats met aansluitend vanaf 21.00 uur de meningsvorming. De vergadering vindt plaats in de Raadzaal van het Stadhuis (Grote Kerkplein 15) in Zwolle.

Informatieronde

Tijdens de informatieronde kunnen raadsleden inhoudelijke vragen stellen over het raadsvoorstel aan het college van B&W en/of ambtenaren en/of burgers/organisaties. Na afloop van de informatieronde kan het voorstel of naar de meningsvorming (er moet dan sprake zijn van een heldere debatvraag) of naar de besluitvormingsronde als A of B-onderwerp. Wanneer de vragen over het raadsvoorstel niet afdoende zijn beantwoord kan het voorstel opnieuw geagendeerd worden voor de informatieronde. Na afloop van de informatieronde stelt de voorzitter de volgende vragen aan de leden van het raadsplein:


* Zijn de vragen voldoende beantwoord?
wanneer dit niet het geval is, zal het onderwerp voor een volgende informatieronde worden geagendeerd;
* Bij voldoende beantwoording wordt gevraagd of het voorstel doorgeleid moet worden naar de meningsvorming of de besluitvormingsronde.

# Bij agendering voor de meningsvorming moet er sprake zijn van een heldere debatvraag. Bij agendering voor de besluitvormingsronde moet duidelijk zijn of het gaat om een A-onderwerp of een B-onderwerp.

Nieuwe verordening op het burgerinitatief

De raad wordt gevraagd de nieuwe verordening op het burgerinitiatief vast te stellen. Op 1 september 2005 is de Verordening Burgerinitiatief in werking getreden. Sindsdien zijn een handvol burgerinitiatieven ingediend. Gedurende de behandeling van deze initiatieven is onduidelijkheid ontstaan over de wijze van besluitvorming en indiening van burgerinitiatieven. De voorliggende nieuwe verordening op het burgerinitiatief geeft ten aanzien van deze twee aspecten meer duidelijkheid. In het model wordt namelijk niet langer een verzoek gedaan aan de raad om te besluiten over een bepaald voorstel van indieners, maar wordt een mogelijkheid geboden om een voorstel op de agenda van de raad te plaatsen. Dit geeft de raad de mogelijkheid om bijvoorbeeld een gedeelte van het burgerinitiatief over te nemen en hierover een besluit te nemen. In de oude verordening was dit niet mogelijk, omdat de raad over het geheel van het burgerinitiatief een besluit moest nemen. Een andere verandering in de nieuwe verordening is de mogelijkheid van digitale ondersteuning van een initiatief. Digitale ondertekening is nog niet mogelijk, maar desondanks wordt voorgesteld mee te werken aan de maatschappelijke ontwikkelingen op het vlak van digitalisering. De griffie zal bij indiening van een burgerinitiatief zowel schriftelijk als digitaal een steekproef nemen op de ondersteuningslijsten.

Meningsvorming

Tijdens de debatronde kunnen fracties onderling met elkaar in debat of met het college van B&W. Na afloop van de debatronde kan het voorstel of opnieuw geagendeerd worden voor een volgende debatronde of naar de besluitvormingsronde als A- of B-onderwerp. Na afloop van de debatronde stelt de voorzitter de volgende vragen aan de leden van het raadsplein:


* Is het onderwerp voldoende uitgedebatteerd of is er behoefte aan agendering voor een volgende debatronde;
* Kan het onderwerp (beslisnota´s) doorgeleid worden naar de besluitvormingsronde? Hierbij moet duidelijk zijn of het gaat om een A-onderwerp of een B-onderwerp;

Bij een opinienota zullen de uitkomsten van het debat meegenomen worden door het college van B&W.

Initiatiefvoorstel SP inzake Week tegen de Armoede

De fractie van de SP heeft op 16 september 2008 bovengenoemd initiatiefvoorstel ingediend. In het initiatiefvoorstel stelt de fractie voor in de gemeente Zwolle een "Week tegen de Armoede" te organiseren. De doelstelling van een dergelijke week is het aandacht vragen voor de thema´s die met armoede te maken hebben. Hierbij valt te denken aan schulden, participatiemogelijkheden, voorzieningen, inkomensondersteuning etc. De "Week tegen de Armoede" kan ook leiden tot nieuwe initiatieven en samenwerkingsverbanden in de stad. Een dergelijk week moet volgens de fractie georganiseerd worden met alle organisaties en instellingen in de stad die regelmatig contact hebben met mensen in armoede situaties. Tijdens deze week kunnen goedlopende initiatieven in de stad zich presenteren. In deze week moet er daarnaast met de Zwollenaren, de organisaties in de stad en de gemeente gesproken worden om de Zwolse aanpak tegen armoede succesvoller te maken, door bijvoorbeeld de sociale conferentie in deze week te organiseren. De vragen die tijdens de meningsvorming door de fractie van de SP aan de overige fracties worden voorgelegd zijn:


* Kunnen de fracties instemmen met het organiseren van een Week tegen de Armoede in Zwolle;
* Zijn de fracties bereid hiervoor middelen te reserveren in de begroting voor 2009.

Informatienota inzake Plan van aanpak Project Bagijneweide en randvoorwaarden ontwikkeling

Tijdens de besluitvormingsronde B van 22 september 2008 heeft de fractie van de ChristenUnie gevraagd om agendering van bovengenoemde informatienota voor de meningsvorming. De fractie is van mening dat op het beginpunt van het traject Bagijneweide het van belang is dat de raad zich een mening vormt over het plan van aanpak. De fractie wil graag de volgende punten aan de raad voorleggen:


* hoe kijkt de raad aan tegen de voorgestelde procedure;
* hoe kijkt de raad aan tegen de voorgestelde randvoorwaarden als het gaat om de eventueel te compenseren parkeerplaatsen.

Bron: Raadsgriffie
Datum van 02-10-2008 tot 13-10-2008