Obama 2 - McCain 0

08/10/2008 08:29

Nederlands Debat Instituut Holding B.V.

Het Nederlands Debat Instituut heeft Barack Obama uitgeroepen tot winnaar van het tweede Presidential Debate dat vannacht plaatsvond. Qua debattechniek scoorde hij duidelijk beter dan zijn opponent John McCain. De vorm waarin het debat plaatsvond (Town Hall) kwam niet goed uit de verf.

Voor de tweede keer kruisten de beide kandidaten rechtstreeks de verbale degens en er stond veel op het spel. Met name voor McCain die inmiddels al enige tijd duidelijk achter loopt in de peilingen. Dit debat bood een mogelijkheid om een nieuwe wending aan zijn campagne te geven door de aanval te kiezen.

De strategie was duidelijk. Net als tijdens het vorige debat wilde McCain zich presenteren als de man met ervaring. Meerdere malen verwees hij naar zijn lange staat van dienst, zijn kennis van de Amerikaanse historie van de afgelopen 60 jaar en zijn goede banden met leidende figuren. Zo verwees hij tot twee keer toe naar zijn 'hero' Reagan, haalde hij oud-president Roosevelt aan en bleef hij hameren op de visie van en zijn gesprekken met generaal Petraeus. Daarnaast wilde hij direct contact maken met het aanwezige publiek, die hij continu als 'my friends' aansprak, en vertrouwen en hoop uitstralen. Bij vrijwel ieder onderwerp dat aan bod kwam varieerde hij op de kernboodschap 'we are Americans, we can do this!' en 'America is the greatest force for good in history'. Toch waren zijn antwoorden op de vragen vanuit het publiek vaak algemeen en niet concreet genoeg. Bijvoorbeeld toen gevraagd werd de thema's gezondheidszorg, energie en onderwijs naar prioriteit te rangschikken. Daar waar Obama in zijn beantwoording direct een rangschikking aangaf (1. energie 2. gezondheidszorg 3. onderwijs) bleef McCain steken in de constatering dat het vooral belangrijk was om over alle drie de thema's met beide partijen snel rond de tafel te gaan zitten. Hoewel Obama regelmatig wat langdradig was, was hij wel beter in staat om een heldere boodschap af te geven.

Ook was Obama een paar keer zeer snel en effectief in zijn reactie op een betoog van McCain met name wanneer McCain zijn statuur als ervaren politicus wilde benadrukken. Bijvoorbeeld toen McCain suggereerde dat Obama tijdens zijn nog zo korte carrière had aangetoond een aantal internationale vraagstukken niet goed te begrijpen. Obama antwoordde dat dit inderdaad het geval was. Zo begreep hij bijvoorbeeld niet waarom de V.S. na 9/11 Irak had aangevallen terwijl Bin Laden zich in Afghanistan bevond.

Toen McCain de theorie van Roosevelt roemde: 'Talk softly but carry a big stick', gaf Obama aan dat dit vreemd klonk uit de mond van die onlangs riep 'bomb, bomb, bomb Iraq!' en opriep tot het aanvallen van Noord Korea. Debattechnisch gezien is dit uiterst knap en effectief. Het snel en direct reageren op een opponent is één van de moeilijkste elementen van het goed debatteren. Het is met name krachtig wanneer het zoals hier lukt om dit succesvol te doen juist op het moment dat de opponent zijn kernboodschap (ik ben meer ervaren) poneert.

De conclusie moet dan ook luiden dat Obama als winnaar uit de strijd kwam op basis van debattechniek. Zijn boodschap was helderder en de reacties effectiever. Hoewel duidelijk zichtbaar was dat McCain zich beter thuis voelde in dit debatconcept dan het format van twee weken geleden, lukte het hem niet om een nieuwe wending te geven aan zijn campagne.

Tot slot een punt van kritiek op de invulling van debatvorm waarvoor gekozen was. Afgesproken was dat beide kandidaten op iedere vraag twee minuten de tijd kregen om te antwoorden. Vervolgens was er één minuut om op elkaar te reageren naar aanleiding van een vervolgvraag van de debatleider. Dit laatste bleek voorspelbaar niet reëel. Meerdere malen probeerde debatleider Tom Brokaw (NBC News) zonder succes de beide sprekers te houden aan de reactietijd. Het leidde tot verwarring en onduidelijkheid.

Het probleem was gelegen in het feit dat het debat hinkte op drie gedachten. Aan de ene kant wilde men zoveel mogelijk mensen de kans geven om een vraag te stellen. Tegelijkertijd wilde men uiteraard dat de kandidaten op elkaar reageerden; het was immers een debat. Tot slot wilde men ook Tom Brokaw de kans geven om vervolgvragen te stellen. Gezien de kern van het 'Town Hall'-concept was het beter geweest als de debatleider zich beperkt had tot het bewaken van de regie. Dit had extra ruimte gegeven voor de reacties van de kandidaten op elkaar naar aanleiding van de vragen uit de zaal en daardoor een levendiger en interessanter 'Town Hall' debat opgeleverd.





http://www.debatinstituut.nl