NEN


ESO Rapport eHealth M/403 eHealth interoperability open voor publiek commentaar

dinsdag 7 oktober 2008, 14:05

Het EC Rapport EU Study on the specific policy needs for ICT standardisation en het mandaat 403 zijn uitgangspunten voor het ESO rapport. Het EC Rapport benoemt al veel van de issues die invloed hebben op het Europese standaardisatiedomein met betrekking tot ICT. Het ESO rapport probeert deze issues te verbijzonderen voor de gezondsheidszorgsector. Dit rapport staat open tot 22 oktober voor publiek commentaar.

De Europese Commissie heeft eind 2007 een mandaat (nummer 403) gericht aan de drie Europese standaardisatieorganisaties, CEN, CENELEC en ETSI op het gebied van eHealth interoperability. Dit mandaat heeft tot doel een consistente inventarisatie te geven van bestaande en benodigde standaarden op dit onderwerpsgebied. NEN is verantwoordelijk voor het projectmanagement van dit mandaat.

Het ESO rapport somt vijf processen op die moeten plaatsvinden om te kunnen voldoen aan de prioriteiten uit het mandaat:


- Business use case definition and prioritization
- Base standards development

- Profile development and maintenance

- Profile quality assurance, test plans and tools
- Sharing of best practices in deploying eHealth project

Nieuwe strategie
In het ESO rapport wordt een (nieuwe) strategie aanbevolen voor de Europese standaardisatieorganisaties waarbij eerst 'use cases' worden bepaald (onder meer in het SOS project) waarna deze use cases mogelijk worden gestandaardiseerd.

Commentaar gevraagd
Het ESO-rapport M/403 staat open voor commentaar tot 22 oktober 2008. Op 7 november 2008 wordt het rapport besproken tijdens een open meeting voor dit mandaat in Kopenhagen. U bent van harte uitgenodigd om aan deze bijeenkomst deel te nemen. Meer informatie over de bijeenkomst en het ESO-rapport vindt u op
http://www.ehealth-interop.nen.nl.

Informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Shirin Golyardi: shirin.golyardi@nen.nl of met Tamara Slagter: tamara.slagter@nen.nl, consultants NEN-Gezondheidszorg.

De documenten M403 Final draft report for public comment_ehealth interoperability waarin de vijf processen staan toegelicht en het persbericht Public comment period for eHEALTH-INTEROP zijn hier te downloaden. Voor meer informatie kijk ook op
http://www.ehealth-interop.nen.nl.