Gemeente Leeuwarden

Opening Zamenhofpark Opening Zamenhofpark

Zamenhofpark feestelijk heropend

Bron: Gemeente Leeuwarden (07-10-2008)

Zaterdag 4 oktober is het opgeknapte Zamenhofpark feestelijk heropend. Wijkbewoner Sjouke Witteveen onthulde samen met wethouder Roel Sluiter het teruggeplaatste borstbeeld van dr. Zamenhof.

Letzjer Zamenhof (1859-1917) was een Joods-Litouwse oogarts, en de bedenker van de internationale hulptaal Esperanto. Witteveen sprak de 70 aanwezige bewoners en kinderen dan ook in het Esperanto toe.

Maar er was meer te doen. Wethouder Sluiter nam samen met een groep enthousiaste kinderen de Zamenbank in gebruik. Deze met duizenden tegelscherven belegde bank is gemaakt door kunstenaars en bewoners uit de wijk, en kinderen van basisschool De Sprong. De inspiratie van dit kunstwerk kwam van de mozaïekbank uit Barcelona van de wereldberoemde Spaanse kunstenaar Gaudí.

Er werd ook stilgestaan bij waardevolle en monumentale bomen. De aanplant van een nieuwe amberboom refereerde aan de gezonde toekomst van het park. Na het planten speelden de kinderen met hun ouders het bomenspel, waarna zij beloond werden met een traktatie.

De middag werd muzikaal ondersteund door Shantikoor `De Koekefretters' uit Hallum dat zeemansliederen zong. Na afloop van de geslaagde middag kwam iedereen samen in het buurthuis Cambuursterhoek. Dit buurthuis wordt de komende maanden verbouwd in het kader van Project DOEN!.

Parkplan Zamenhofpark
Vanuit Project DOEN! is samen met bewoners een nieuw parkplan opgesteld. Via een pad, waarin een sierlijke steiger met banken langs de vijver is verwerkt, kun je nu het hele park doorkruisen. doorkruist De vijver is schoongemaakt en de overige paden zijn opgeknapt. Vele waardevolle bomen zijn gesnoeid. Het speelveld heeft nieuwe speeltoestellen gekregen, en er is een trapveld voor de jeugd en een losloopterrein voor honden aangelegd.