Gemeente Venlo


Venlo besluit over problemen sportpark Bakenbos

8-10-2008

Tussen Tegelen en Belfeld ligt sportpark de Bakenbos. Een hoogwaardig gemeentelijk sportcomplex met 11 voetbalvelden, 18 kleedlokalen en 2 sportkantines. De lokale voetbalverenigingen TSC'04 en Sportclub Irene maken gezamelijk gebruik van deze sportaccommodatie, maar verkeren niet altijd in goede harmonie met elkaar. Er is onder meer onenigheid over de verdeling van het aantal kleedlokalen en het aantal voetbalvelden. Diverse pogingen om tot een door beide verenigingen gedragen oplossing betreffende het gezamelijk gebruik van het sportpark te komen bleven zonder resultaat. Het college heeft daarom nu als eindbod een bindend en definitief besluit genomen.

Het afgelopen voetbalseizoen is er een aantal afspraken gemaakt tussen beide sportverenigingen over het gebruik van kleedlokalen en velden op piekmomenten. Deze afspraken zijn in de eerste week van juli 2008 geëvalueerd. Conclusie was dat de gemaakte afspraken zijn nagekomen, maar desondanks tot de nodige wrijvingen tussen beide verenigingen leidden. Een succesvolle voortzetting van de afspraken is gezien de patstelling tussen de beide besturen onmogelijk gebleken.

Verantwoordelijk wethouder sport Ramon Testroote: Het is uiterst triest dat volwassen mensen er niet in slagen om op een fatsoenlijke manier afspraken met elkaar te maken die voornamelijk de jongste leden in staat stellen om op een plezierige manier van de voetbalsport te genieten. Een treurig hoofdstuk in de Tegelse voetbalgeschiedenis die beide besturen zich aan mogen rekenen. Om die reden heeft het college het heft in handen genomen, en heeft tot de volgende maatregelen besloten:


1. Er worden op zo kort mogelijke termijn 2 kleedlokalen van TSC'04 uit de huur gehaald, conform artikel 3.2 van de huurovereenkomst. Deze kleedlokalen zullen, na verplaatsing van de scheidingswand en deur tussen de beide accommodatiedelen, worden verhuurd aan Sportclub Irene. Hiermee wordt de verdeling van kleedlokalen in lijn gebracht met de door de KNVB geadviseerde NOC/NSF norm. De formele verdeling van de veldaccommodatie wordt gehandhaafd in de huidige verdeling, gezien het feit dat de veldbehoefte van Sportclub Irene nog duidelijk binnen de NOC/NSF normen valt.


2. Om Sportclub Irene toch de mogelijkheid te bieden om haar sportieve ambities in te vullen wordt Sportclub Irene de mogelijkheid geboden om de beschikbare trainingscapaciteit binnen haar huidige accommodatiedeel te vergroten en boven de NOC/NSF norm uit te tillen. Op basis van het feit dat Sportpark de Bakenbos in de nieuwe Sportnota is aangewezen als sportieve omgeving, waar prestatief sporten een extra impuls mag krijgen, is de gemeente bereid om veld 6 van Sportclub Irene te voorzien van een volledige trainingsverlichting. Daarnaast zal de belastbaarheid van veld 6 indien nodig opgewaardeerd worden. Hierdoor kan het veld naast zijn functie van wedstrijdveld tevens worden ingezet als extra trainingsveld. Aan dit aanbod is wel de strikte voorwaarde gekoppeld dat Sportclub Irene respectievelijk Stichting de Nieuwe Bron al haar openstaande financiële verplichtingen aan de gemeente Venlo heeft voldaan.


3. Indien Sportclub Irene een der trainingsverlichtingen op de accommodatie wil opwaarderen naar een wedstrijdverlichting komen de benodigde investerings- en onderhoudskosten voor rekening van de club.


4. De planning van wedstrijden op de zaterdagen kan nog een behoorlijk stuk geoptimaliseerd worden wanneer Sportclub Irene gebruikt maakt van de flexibiliteit en mogelijkheden die de KNVB bij het plannen van wedstrijden biedt. Zo vinden nu alle thuiswedstrijden van E en F elftallen om 09.00 uur 's-ochtends plaats. Door bijvoorbeeld de aanvangstijden ietswat te laten verspringen kunnen piekmomenten met ouders en jeugd in de kleedlokalen en de gangen voor een groot deel voorkomen worden. Sportclub Irene dient derhalve afspraken met de KNVB te maken om de veldbezetting op wedstrijddagen te optimaliseren conform de mogelijkheden die de KNVB hierin biedt.


5. Wanneer de velden van Sportclub Irene op wedstrijddagen onvoldoende capaciteit of kwaliteit bieden om te bespelen wordt, onder voorwaarde van hetgeen vermeld onder punt 4, via de gemeente Venlo capaciteit ter beschikking gesteld op de reststrook (E) aan TSC'04 zijde van het complex. Zulks tegen de reguliere huurvoorwaarden. Dit veld voldoet geheel aan de kwalitatieve eisen en maten van een wedstrijdveld.


6. Voorafgaand aan ieder voetbalseizoen wordt in overleg met de gemeente Venlo een inventarisatie gemaakt van toernooien en evenementen die meer ruimte dan het eigen deel van de accommodatie vereisen. De gemeente zal op deze data de speelvelden en kleedlokalen die nodig zijn bindend toewijzen aan de organiserende vereniging. Het is de andere vereniging op die data niet toegestaan om gebruik te maken van deze velden of kleedlokalen en verplicht om de organiserende partij toegang te verlenen tot deze voorzieningen. Ook voor het lopende seizoen worden op korte termijn deze afspraken gemaakt. Bij deze maatregel wordt voorrang verleend aan evenementen die reeds een historie kennen bij een van de verenigingen.

Het college heeft bij de aankondiging van dit eindbod een dringende oproep aan beide verenigingen gedaan om zich in het collegebesluit te schikken en een treurig hoofdstuk in de Tegelse voetbalgeschiedenis af te sluiten.