Gemeente Medemblik

Informatieavond Vooroever goed bezocht

Zo'n 40 mensen kwamen naar de informatieavond op dinsdag 30 september 2008 over de uitbreiding van de Vooroever in Medemblik. Wethouder Gutter, Jan Schavemaker (gemeente Medemblik) en Klaas Albers van Recreatieschap Westfriesland gaven antwoord op diverse vragen.

Recreatie
De gemeente heeft dit plan onder andere gemaakt omdat er in Nederland behoefte is aan waterberging en meer buitendijkse natuur. Maar het plan levert tegelijk extra recreatiemogelijkheden en betere bereikbaarheid van het Stoomgemaal vanaf het water. Vooral vanuit de Bruine vloot zou dit veel extra bezoek kunnen opleveren. Uit onderzoek naar mogelijke gevolgen van de uitbreiding voor onder andere de omgeving, de waterkwaliteit en -stroming en de natuur zijn geen bijzonderheden naar voren gekomen.

Vervolg
Op zichzelf passen de plannen binnen het bestemmingsplan, er is geen formele inspraak of ander vervolg op deze avond. Maar naar aanleiding van de avond wordt wel gekeken naar het toezicht op rondhangende jeugd en gebruik van de aanlegsteiger, mogelijk op termijn naar de plek van de catamaranvereniging, hoe wordt omgegaan met wilgengroei en vogels en hoe het gebied zo toegankelijk mogelijk kan zijn, ook in natte periodes. Volgens het recreatieschap is er voldoende parkeerruimte, ook in drukke periodes. Autoverkeer wordt via bebording om de binnenstad van Medemblik naar de Vooroever geleid. En het overgrote deel van het werkverkeer (materiaal) zal over het water worden aangeleverd.