Dienstenbond CNV

Nieuws

8 oktober 2008

Optiek: jouw cao uit zicht?

Kort voor de zomer heeft CNV Dienstenbond een poging gedaan om opnieuw met de Optiekwerkgevers in overleg te komen over een nieuwe cao. Drie maanden later hebben we daarop nog geen enkele reactie. De wil om met elkaar in overleg te kunnen gaan, lijkt er bij werkgevers niet te zijn.

In een info van 25 juni 2008 hebben we u laten weten dat wij vinden dat een cao voor de Optiekbranche mogelijk is. Daarover hebben we vlak voor de zomer een brief geschreven aan NUVO en UFON, de werkgeversorganisaties in de Optiekbranche. Tot op heden hebben we op deze brief geen enkele reactie gehad of enig signaal dat werkgevers weer met ons in gesprek willen over een nieuwe cao. CNV Dienstenbond vindt dit zeer teleurstellend en hiermee dreigt de cao Optiek uit zicht te raken.

Hoe zat het ook al weer?
De laatste cao die is afgesloten liep tot en met 31 december 2006. In de eerste helft van 2007 is onderhandeld over een nieuwe cao, maar daar kwamen we niet uit omdat werkgevers de volgende eisen hadden:


· Bovenschaligen een lagere cao-verhoging dan medewerkers die volgens de cao-schalen worden betaald (de knip);


· In de eerste weken van ziekte minder loon;


· Afschaffen van de toeslagen en afbouwen van de toeslagen voor de zondag;


· Medewerkers flexibeler kunnen inzetten.

Het was voor CNV Dienstenbond onacceptabel om met deze eisen akkoord te gaan. Daarnaast weigert CNV Dienstenbond de cao op zulke belangrijke onderwerpen te laten dicteren door werkgevers. Dit hebben we ook aan onze leden voorgelegd en die steunden ons standpunt volledig. Vervolgens hebben we getracht via informele weg en later via formele weg om weer in gesprek te komen met werkgevers over een nieuwe cao. Al deze pogingen zijn tot op heden gestrand en daarnaast krijgen we niet de indruk dat de wil bij werkgevers gewoon ontbreekt om tot een cao te komen.

Sociaal Fonds Optiek
Werkgevers- en werknemersorganisaties werken vanuit de cao ook samen in het sociaal fonds. Daar werken we aan het bevorderen van scholing in de branche en instroom. Door de cao-perikelen kunnen we nu ook aan de tafel van het sociaal fonds niet meer tot afspraken komen. Dit betreuren we, maar het betekent dat met de activiteiten van het sociaal fonds zal worden gestopt.

Hoe verder?
Er zijn twee partijen nodig om tot een cao te komen. Als een van de partijen dat niet wil, zal die partij overtuigd moeten worden van het belang van een cao. Dit willen we gaan doen door enerzijds de reacties van u en uw collega's te verzamelen dat er een goede cao moeten komen zoals CNV Dienstenbond wil. Anderzijds zullen we gaan bekijken of we bij een of meerdere grotere optiekbedrijven bedrijfs-cao's kunnen sluiten om op die manier toch een norm neer te zetten voor de optiekbranche met een mogelijk uitstralingseffect naar de hele branche. Als u zelf nog andere ideeën heeft om werkgevers te overtuigen van het belang van een cao vernemen we die graag van u.