Gemeente Dronten


Overhandiging culturele Route Culturele routes langs kunst en kerken

Woensdag 8 oktober nam de heer Jaap Dijkstra, voorzitter van Vereniging Het Oversticht, uit handen van burgemeester Aat de Jonge het eerste exemplaar in ontvangst van de Culturele route door het centrum van Dronten.

De Culturele route werd gerealiseerd naar aanleiding van De Overstichtsprijs die het gemeentebestuur vorige maand ontving. Deze prijs is toegekend vanwege het bestuurlijk lef om het centrum in zijn geheel te vernieuwen. Het Oversticht is een kennis en adviescentrum voor ruimtelijke kwaliteit in Overijssel en Flevoland.

2008 is bovendien het Jaar van het Religieus Erfgoed. Daarmee waren er twee aanleidingen voor voor twee culturele routes in Dronten, die nu gezamenlijk zijn uitgebracht. 14 culturele iconen in het centrumgebied vertellen de bezoeker over het ontstaan en de historie van de gemeente. De route leidt langs kunstwerken, architectuur en monumenten in het centrum. De golvende daken in De Oost worden in verband gebracht met de Zuiderzeehistorie, het bijzondere concept van Van Klingeren in De Meerpaal wordt belicht en kunstwerken van Polderpionier tot de verlichting van Winkelcentrum Suydersee wordt toegelicht. Een boeiend verhaal dat voor bezoekers van het centrum een samenhangend overzicht geeft van de cultuur in Dronten.

Kerken en moskeeënroute
De Kerken en moskeeënroute vindt aankomende zaterdag plaats. In deze route zijn 10 kerkgebouwen in de drie dorpen opgenomen. De meeste van deze kerken hebben 11 oktober hun deuren opengesteld voor rondleidingen en presentaties. De route is voor deze gelegenheid toegevoegd aan de Culturele route door het centrum van Dronten. Deze zijn vanaf donderdag 9 oktober te verkrijgen bij de VVV Dronten.