Provincie Groningen

Europees project demografische ontwikkelingen gestart 8 oktober 2008

Provincie werkt internationaal samen aan kansen in bevolkingsontwikkeling

Vandaag heeft staatsecretaris Ank Bijleveld-Schouten in Enschede het officiële startschot gegeven voor een Europees project over omgaan met de bevolkingsontwikkeling: Demographic Change: New Opportunities in Shrinking Europe (DC NOISE). De provincie Groningen werkt er onder meer samen met Noorwegen en Duitsland om in te spelen op de demografische veranderingen. Regio Twente is trekker.

Behalve klimaatverandering en globalisering worden demografische veranderingen nu herkend als één van de meest belangrijke uitdagingen binnen de Europese Unie. Demografische veranderingen laten verschillende trends zien, zoals een absolute bevolkingsafname, ontgroening, vergrijzing, minder werknemers, veranderende etnische samenstelling en de groei van eenpersoonshuishoudens. Deze ontwikkelingen hebben gevolgen voor bijvoorbeeld de arbeidsmarkt, het draagvlak voor voorzieningen, de woningmarkt en de zorgvraag.

Groningse thema's
De provincie heeft voor de Groningse deelprojecten in totaal EUR 500.000 subsidie gekregen vanuit het Interregprogramma. De deelprojecten vinden plaats binnen drie hoofdthema's: arbeidsmarkt, servicevoorziening en innovatieve huisvesting. Met Zorgplein Noord werkt de provincie aan bewustwording en beleid om het tekort aan personeel in de gezondheidszorg tegen te gaan. Met de gemeente Stadskanaal worden (preventieve) maatregelen onderzocht die de gezondheid van senioren bevorderen, zodat zij langer thuis kunnen wonen. Met het Zorg Innovatie Forum probeert de provincie jongeren in Oost-Groningen te interesseren om in de gezondheidssector te gaan werken en in de gemeente Reiderland wordt gewerkt aan een visie voor de toekomstige woonsituatie in Ganzedijk.

Rijksbeleid
Ontwikkelingen in het rijksbeleid ook van groot belang voor het slagen van het project. Daarom wordt samengewerkt met het ministerie van VROM en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Staatssecretaris Ank Bijleveld-Schouten is ambassadeur van DC NOISE. Het project duurt tot 2011.

Partners
Binnen DC NOISE wordt samengewerkt door 9 partners. Dat zijn Regio Twente (trekker), provincie Zeeland en provincie Groningen in Nederland, de provincies West en Oost Vlaanderen in België, Samenwerkingsverband Sørlandet in Noorwegen, de stad Hamburg en de regio Bremen in Duitsland en de Universiteit van Abertay Dundee in Schotland.

8 oktober 2008