Gemeente Enschede

`Broodbox' bij kinderboerderij De Wesseler

Voer de eenden niet te veel brood

Bij kinderboerderij De Wesseler staat een `broodbox' waar mensen hun overtollige brood kwijt kunnen. Er wordt namelijk te veel brood aan de eenden gevoerd, met als gevolg dode eenden. Dit willen we voorkomen en daarom staat er een `broodbox' waar u uw brood kunt deponeren. Dit brood wordt gedroogd en op verantwoorde wijze door de medewerkers van de kinderboerderij aan de dieren gevoerd.

Het voeren van eendjes is vaak een leuke bezigheid. Samen met vader en moeder of opa en oma wandelen en vervolgens de eendjes voeren, wordt gezien als een leuk uitje voor de kleine kinderen. En daar is ook niets op tegen, als de eenden en andere watervogels maar niet overvoerd worden. Er zitten nu op sommige plekken veel te veel eenden voor zo'n klein stukje natuur. Er wordt zoveel brood weggegooid dat de eenden het niet allemaal kunnen opeten.

Nadelen te veel brood voeren
Het overmatig voeren van eenden heeft tal van nadelige gevolgen. Zo neemt het aantal eenden te snel en te rigoureus toe. Bovendien komen de meeuwen/kraaien op het overtollige brood af en lokt het vele voer ook ratten naar de vijvers. En als gevolg van de toenemende ontlasting komt er een overschot aan ammoniak in het water, waardoor de waterkwaliteit sterk afneemt. Dat heeft weer nadelige gevolgen voor het leven in de vijvers, zoals de vissen en de waterplanten.

Voor eenden is brood eigenlijk geen goed voedsel, door het eten van brood worden ze minder sterk. Hoe goed het ook bedoeld is. Voer de eenden niet te veel brood. Brood kunt u in de `broodbox' bij de kinderboerderij achterlaten.

De wijkraad speelt hier een grote rol in en gaat in gesprek met diverse groepen. Breng ook een bezoek aan de kinderboerderij. De beheerder legt bezoekers dan graag uit waarom het voeren van te veel brood gevaarlijk is.

Geplaatst: 08 October 2008.

Bijlage(n)

Open 08-10-08_broodbox_IMG_0035.JPG in nieuw window 08-10-08_broodbox_IMG_0035.JPG

8 oktober 2008