Gemeente Veenendaal


Sluitende begroting 2009

Ruimte voor nieuw initiatief; geen lastenverhoging inwoners Het college van B en W heeft de programmabegroting voor 2009 vastgesteld. In de begroting is naast een voortzetting van het bestaande beleid ook ruimte voor nieuwe initiatieven. Daarbij heeft het college de wensen die de gemeenteraad in juli van dit jaar heeft neergelegd bij de behandeling van de Kadernota 2009 betrokken. Het resultaat is een sluitende begroting, zonder dat de lasten voor de inwoners van Veenendaal hierdoor stijgen.

Nieuw beleid

Tijdens de behandeling van de kadernota in de raadsvergadering van 14 juli heeft de raad meerdere amendementen aangenomen. Deze zijn verwerkt in de begroting voor 2009. Zo komt er onder meer extra geld voor de voortgang van het basisscholenproject Paspoort, de uitbreiding van de sportvelden van DOVO, GVVV en VMHC Spitsbergen, de oriëntatie van allochtone vrouwen op de samenleving, de Millenniumdoelen, de makelaarsfunctie voor maatschappelijke stages en een onderzoek naar eenzaamheid onder ouderen. Daarnaast wordt een reserve gevormd van ruim EUR 2 miljoen voor maatregelen die de vorming van jongerenhuisvesting stimuleren.

Gemeentelijke lasten

Conform de afspraken die hierover zijn gemaakt in het raadsprogramma stijgt de Onroerende zaakbelasting (Ozb) niet meer dan met de trendmatige verhoging (inflatiecorrectie). De afvalstoffenheffing daalt met ruim EUR 5 per huishouden en het rioolrecht stijgt licht op basis van het rioleringsplan (GRP) dat in 2007 is vastgesteld.

Rijksuitkering

De financiële bijdrage die de gemeente van het rijk ontvangt, stijgt de komende jaren. Dit effect is nog niet in de Programmabegroting verwerkt. Het college stelt de raad hiervan via een aparte brief op de hoogte. De stijging heeft met name betrekking op de jaren 2009 en 2010. In deze jaren ontstaan er ten opzichte van het saldo van de programmabegroting incidentele voordelen. Voor de latere jaren is het voordeel echter zeer beperkt.

Besluitvorming
De behandeling en vaststelling van de Programmabegroting 2009 door de gemeenteraad vindt plaats tijdens de raadsvergadering op 13 november 2008.