Gemeente Veenendaal


Beeldkwaliteitsplan en beheerverordening beschermen begraafplaats

Het college van B&W gaat een beeldkwaliteitsplan voor begraafplaats De Munnikenhof maken. Ook komen er regels voor de grafbedekking op het oudste deel van de begraafplaats. Hiermee kan De Munnikenhof op de juiste manier worden beschermd en is het niet nodig dat de begraafplaats een gemeentelijk monument wordt.

In december 2006 kwam er een burgerinitiatief in de gemeenteraad om de structuur, de grafmonumenten en de bomen op het oudste gedeelte van begraafplaats De Munnikenhof te behouden.

Het idee was dat dit het best zou kunnen door dit deel van de De Munnikenhof aan te wijzen als gemeentelijk monument. De monumentenstatus kan echter vergaande financiële, juridische en beheertechnische gevolgen hebben. Niet alleen voor de gemeente (monumentenbeleid en exploitatie begraafplaats), maar ook voor rechthebbenden, de nabestaanden.

De gemeente heeft die gevolgen en de cultuurhistorische waarde van De Munnikenhof in kaart laten brengen in een cultuurhistorische effectrapportage. Daarover is op 6 maart een dialoogavond gehouden. De aanwezigen (wethouder Sanders, raads- en commissieleden, initiatiefnemers, deskundigen en inwoners) kwamen toen tot de conclusie dat het aanwijzen van het oudste gedeelte van de begraafplaats als gemeentelijk monument niet nodig is om de cultuurhistorische waarden te beschermen.

De Munnikenhof is de enige begraafplaats in Veenendaal waar de ontwikkeling van bijna een eeuw begraven zich laat bekijken. Om ervoor te zorgen dat dat bewaard blijft, gaat het college de volgende dingen doen:


- Het opstellen van een beheerplan voor het groen op de begraafplaats;


- Een deskundige zal in overleg met de gemeente criteria opstellen, waaraan de cultuurhistorische waarde van graven getoetst kan worden. Vervolgens worden de huidige graven en grafmonumenten getoetst. Dit neemt ongeveer drie jaar in beslag;


- In 2009 wordt het columbarium - de urnengalerij - uitgebreid. Dit moet een ankerpunt op de begraafplaats worden.

- Aan de structuur van het oude gedeelte van de begraafplaats wordt wel een monumentenstatus toegekend. Dit heeft geen invloed op de status van de afzonderlijke graven en grafmonumenten.