Gemeente Zaltbommel

Gemeente in gesprek met Gamerse jongeren

Inwoners van Gameren ervaren overlast van hangende jongeren bij de gymzaal en het zalen- en partycentrum Gambora. De gemeente is daarom in gesprek met de jongeren over de inrichting van een hangplek. Naast de het inrichten van een hangplek, neemt de gemeente ook maatregelen tegen de overlast. Bij de gymzaal start bijvoorbeeld een gemeentelijke pilot met een mosquito.

Overlast van jongeren staat in het Veiligheidsbeeld Zaltbommel 2007 op de tweede plaats in de top vijf van belangrijkste leefbaarheids- en veiligheidsproblemen in Gameren. Al geruime tijd veroorzaken jongeren overlast in de omgeving van de gymzaal en het zalen- en partycentrum Gambora. Recentelijk heeft de gemeente aan de omwonenden toegezegd de overlast van hangjongeren aan te pakken.

Hangplek
De gemeente is in gesprek met de jongeren over een hangplek op de acht parkeerplaatsen bij Gambora. Jongeren hangen veelvuldig op deze plaats, maar het is nog niet ingericht voor dit doel. Een straathoekwerker heeft ook regelmatig contact met de jongeren om meer inzicht te krijgen in de behoeften en problemen.

Gemeentelijke pilot; mosquito bij gymzaal Gameren Naast het creëren van een hangplek wil de gemeente ook overlast van de jongeren tegengaan. Onlangs is er een hek geplaatst bij de gymzaal om vernielingen te voorkomen. De geluidsoverlast bij de gymzaal is hiermee nog niet verholpen. De gemeente plaatst daarom een zogenaamde mosquito op deze locatie.

De mosquito is een geluidssysteem, dat een zeer hoog frequent geluid verspreidt. Jongeren tot ongeveer 25 jaar ervaren dit meestal als zeer vervelend. Als de mosquito aanstaat, dan blijven jongeren tot 25 jaar niet lang in de buurt van het apparaat. Wanneer jongeren tussen 23.00 uur en 06.00 uur overlast veroorzaken, dan kunnen de omwonenden van de gymzaal de mosquito (kosteloos) aanzetten. Gedurende 30 minuten gaat het apparaat dan aan.

Op maandagavond 6 oktober zijn de omwonenden geïnformeerd over de mosquito. "Het merendeel van de omwonenden was aanwezig. De bewoners hebben de mosquito positief ontvangen", aldus wethouder Krähe.

Geplaatst op: 7 oktober 2008
Uitbreiding begraafplaats Brakel

De gemeente Zaltbommel wil de begraafplaats in Brakel uitbreiden. Binnen één tot anderhalf jaar zijn er geen plaatsen meer beschikbaar. Een uitbreiding van de begraafplaats voorziet de komende 30 jaar in de behoefte binnen de kern Brakel.

De begraafplaats in Brakel heeft zijn capaciteit bereikt en dient uitgebreid te worden. De gemeente Zaltbommel vindt het wenselijk om aansluitend aan de bestaande begraafplaats uit te breiden. "Een begraafplaats is een belangrijke voorziening. Mensen hechten er veel waarde aan als zij vanuit de kerk naar de begraafplaats kunnen lopen. Een uitbreiding aan de bestaande locatie maakt dit mogelijk", aldus wethouder Bragt.

Op deze locatie zijn momenteel 1400 graven aanwezig. Uitbreiding is mogelijk ten zuiden van de huidige begraafplaats, in de richting van de Liesveldsesteeg. Met de voorgestelde uitbreiding kunnen in totaal ongeveer 700 nieuwe plaatsen worden gecreëerd. Deze worden in verschillende fasen aangelegd.

De Zaltbommelse gemeenteraad moet nog een besluit nemen over het bestemmingsplan "Begraafplaats Liesveldsesteeg Brakel". Dit is nodig om de uitbreiding van de begraafplaats mogelijk te maken.

Geplaatst op: 7 oktober 2008
Zaltbommel pakt jaarwisseling goed aan

Zaltbommel pakt de jaarwisseling goed aan. De gemeente is zeer actief om te zorgen voor een goed verloop van de jaarwisseling. Dit is de conclusie van de beleidsevaluatie oud en nieuw, die twee studenten uitvoerden. De voorbereiding voor oud & nieuw 2008/2009 is in volle gang. "Wij blijven gaan voor een gezellige en veilige jaarwisseling", aldus burgemeester Van den Bosch.

In 2008 onderzochten twee 4de-jaars studenten Bestuurskunde & Overheidsmanagement in opdracht van de gemeente het beleid en de gemeentelijke aanpak rondom oud en nieuw. De studenten zijn zeer te spreken over de actieve aanpak van de gemeente. Er wordt veel tijd, geld en energie gestoken in een gezellig en veilig verloop van de jaarwisseling. De gemeente Zaltbommel bezoekt bijvoorbeeld comités, verenigingen, dorpshuizen en horeca om de organisatie van feestelijke activiteiten te bespreken.

Verbeterpunten
De belangrijkste aanbeveling van de studenten is dat de gemeentelijke actieve aanpak op papier moet komen te staan. Het beleid is verouderd en komt niet overeen met de aanpak in de praktijk. Burgemeester Van den Bosch: "Over een aantal jaar moeten medewerkers nog weten welke aanpak wij hanteren en wat effectief is."

Vreugdevuren
De studenten adviseren om de vreugdevuren in Poederoijen vanwege de kosten te verbieden. "Dit is een uiterste maatregel. Eerst willen we met alle betrokken partijen kijken naar mogelijkheden om de kosten te verlagen. De feestelijkheden rondom de jaarwisseling worden namelijk door jong en oud gewaardeerd en verlopen al jaren zeer succesvol", aldus burgemeester Van den Bosch.

Oud & nieuw 2008/2009
De studenten hebben zich niet gebogen over de aanpak van vernielzuchtige jongeren rond de jaarwisseling. Naar `Amsterdams voorbeeld' wil Zaltbommel de individuele jongeren civielrechtelijk aansprakelijk stellen voor de kosten van vernielingen, die zij in groepsverband aanrichten. Burgemeester Van den Bosch: "In Amsterdam is deze werkwijze bijzonder effectief. Jongeren houden er niet van om uit de anonimiteit gehaald te worden."

De gemeente Zaltbommel zet de actieve werkwijze van de voorgaande jaren voort. "Wij gaan weer voor een gezellige en veilige jaarwisseling. De vergunningaanvragen voor feestelijke activiteiten komen dit jaar vroeg bij ons binnen", aldus de burgemeester. Comités, verenigingen, dorpshuizen en horeca worden verzocht voor 1 november een vergunningaanvraag in te dienen voor een feestelijke activiteit. De brandweer heeft daardoor de mogelijkheid om de locaties van de activiteiten te inspecteren.

Geplaatst op: 7 oktober 2008