Gemeente Delfzijl

Gemeente Delfzijl verwacht in 2009 meer inburgeraars dan in 2008

8-10-2008 - Het college heeft aan het ministerie van SZW laten weten dat zij in 2009 verwacht 50 inburgeringstrajecten aan te bieden. Het gaat dan om 50 inburgeringsvoorzieningen, gecombineerd met een reïntegratietraject. Daarnaast verwacht Delfzijl nog 45 inburgeringsvoorzieningen zonder reïntergratietraject in 2009.

Een inburgeringsvoorziening is een cursus gericht op kennis van de Nederlandse taal en maatschappij. Als deze cursus gecombineerd wordt met een reïntegratietraject betekent dit dat de inburgeraar tegelijk ook wordt voorbereid op een betaalde baan. Dit jaar volgen 30 inwoners een inburgeringstraject.

De gemeentelijke verwachtingen zijn gezien de resultaten tot nu toe ambitieus. Eind dit jaar/begin volgend jaar wordt dan ook ingezet op een grootscheepse wervingscampagne. Deze campagne is gericht op inwoners die niet verplicht zijn in te burgeren, maar voor wie het verbeteren van de taal essentieel is om meer te kunnen bijdragen aan de maatschappij.

De gemeente wil deze inwoners actief de mogelijkheden aanbieden die er in Delfzijl zijn en hen op deze manier uitnodigen zich verder te scholen. In totaal kan de gemeente 468.000 euro van het Rijk tegemoet zien voor de 95 trajecten.