Gemeente Schiedam


Oktober

Leontien van Moorsel zet Groenoord op de fiets

08 oktober 2008

De bekende sportfietser Leontien van Moorsel heeft zich, na de beëindiging van haar sportieve carrière, ingezet om het fietsen onder vrouwen te promoten als een gezonde en gezellige bezigheid. Dit doet ze onder andere door middel van Leontiens Ladies Ride, een fietstocht voor alle vrouwen, ongeacht leeftijd, ambitie of soort fiets, die in verschillende steden plaatsvindt. Dat deze opzet geslaagd is blijkt uit de duizenden vrouwen die inmiddels hebben deelgenomen aan de Leontiens Ladies Ride in Zwolle, Den Bosch en Rotterdam. En nu is aan Schiedam gevraagd om ook mee te doen! De aandacht gaat in het bijzonder uit naar allochtone deelneemsters.

Geïnspireerd door de Fietsgroep Hoppe heeft de stichting van Leontien van Moorsel contact gezocht met Yvonne Martijn, buurtagent in Groenoord en enthousiast deelnemer van deze fietsgroep. Yvonne wist ook andere belangrijke partners in de wijk te winnen voor dit idee.

Daarom zijn de gemeente Schiedam, woningbouwcorporatie Woonplus en Stichting Welzijn Schiedam nu op zoek naar (allochtone) vrouwen die willen leren fietsen.

- Deze fietslessen zullen worden georganiseerd door Stichting Welzijn Schiedam.

- Vrouwen die geslaagdzijn voor de fietslessen krijgen vervolgens trainingslessen (zgn. fietsclinics) die georganiseerd worden door Leontien van Moorsel.

- Tot slot zullen de vrouwen worden uitgenodigd om deel te nemen aan de Leontiens Ladies Ride, welke in de zomer van 2009 in Rotterdam zal plaatsvinden. Doel is om autochtone en allochtone vrouwen makkelijker met elkaar in contact te laten komen in de informele en gezellige setting van de Ladies Ride.

Fietsen met Leontien van Moorsel

Opvallend was dat er eerder relatief weinig vrouwen van allochtone afkomst aan Leontiens Ladies Ride deelnamen. Het idee van Van Moorsel is om met name deze groep speciale aandacht te geven. Dit idee heeft geresulteerd in de lancering van het project Ik Fiets. Dit project speelt in op de behoefte van veel migrantenvrouwen om te leren fietsen. Op deze manier kunnen migrantenvrouwen en Nederlandse vrouwen elkaar leren kennen en ontmoeten.
Fietsen is immers een laagdrempelige manier om mensen bij elkaar te brengen en naast gezond bezig te zijn bevordert het fietsen de integratie en emancipatie van migrantenvrouwen.. Deze kunnen hierdoor actiever deel nemen aan de samenleving. Meer informatie over de fietstocht kunt u vinden op www.leontiensladiesride.nl en www.ikfiets.nu .

Heeft dit artikel uw belangstelling gewekt en heeft u interesse om deel te nemen aan de fietslessen dan kun u informatie opvragen bij: Marian van Teijlingen, afdeling Projecten van Gemeente Schiedam via telefoonnummer 010-219 17 16 of per email: mm.v.teylingen@schiedam.nl Klik hier voor meer informatie.