Groen!

Brussel, 8 oktober 2008

59 voorstellen armoedebestrijding maar geen budget

Welgeteld 16 maanden na de verkiezingen bespreekt de Kamercommissie Sociale Zaken het Federaal Plan Armoedebestrijding van Staatssecretaris Délizée. Het plan bevat 59 kleine en grote voorstellen die Groen! stuk voor stuk wil steunen. Maar tot op vandaag ontbreekt elke garantie over het budget om de voorstellen uit te voeren. Er worden geen middelen toegekend en er is geen meerjarenplan. "Dit zoveelste plan blinkt uit in vrijblijvendheid en dreigt ergens in een onderste lade te belanden," vreest Groen! Kamerlid Wouter De Vriendt.

Nochtans kan onze samenleving zich dit niet veroorloven. In volle kredietcrisis dreigen méér gezinnen door een armoederisico getroffen te worden. Nu al is 1 op 7 Belgen arm en moeten 110.000 landgenoten een beroep doen op voedselbanken. De prijzen van energie, voedsel en wonen stegen het afgelopen jaar veel sterker dan de lonen en de uitkeringen. De algemene kosten voor huisvesting en energie stegen met 15% (sept 2008 - sept 2007) en de prijzen van onze voeding stegen met 20% (juni 2008 - juni 2007) (bron: FOD Economie). Wouter De Vriendt: "Gezinnen hebben het moeilijk, kunnen niet meer sparen, moeten geld van hun spaarrekening halen of komen in armoede terecht. Groen! vraagt geen vrijblijvende plannen maar daadkracht en een werkelijk armoedebudget van deze regering Leterme en van Staatssecretaris Délizée."

Vandaag legt Groen! een concreet en becijferd wetsvoorstel op tafel dat de sociale uitkeringen en het leefloon optrekt tot boven de armoededrempel. Op vraag van de groenen becijferde het Rekenhof de kostprijs van dit plan op 1,254 miljard euro. "Dit is een haalbaar bedrag dat in het tijdspad van een legislatuur moet kunnen worden gerealiseerd. Als er 2,4 miljard euro voor de notionele interestaftrek kan worden gevonden, dan moeten we op 4 jaar tijd de helft kunnen vinden voor armoedebestrijding", vindt Wouter De Vriendt.

Bovendien komt dit wetsvoorstel tegemoet aan eerdere uitspraken en beloften. Staatssecretaris Délizée zelf zegt in een interview met www.armoede.be dat hij zou willen dat in deze legislatuur de sociale minima opgetrokken worden tot boven de armoededrempel. Premier Yves Leterme zelf verklaarde tijdens Rerum Novarum 2007 maar liefst 2 miljard euro te willen uittrekken voor het optrekken van de sociale uitkeringen. In veel gezinnen is het vijf voor twaalf, het wordt tijd dat staatssecretaris Délizée en premier Leterme hun woorden omzetten in daden.

Wouter De Vriendt, Kamerlid Groen!