Royal Haskoning


Stormvloedkering St Petersburg door Poetin geopend

8-10-2008

Vandaag, op zijn verjaardag, heeft premier Poetin van Rusland het belangrijkste onderdeel van de stormvloedkering voor St Petersburg officieel geopend. De officiële handeling markeert een belangrijke mijlpaal in de realisatie van dit enorme project, dat het beste omschreven kan worden als een combinatie van de Afsluitdijk, de Haringvlietsluizen, de Hartelkering en de Maeslantkering in één project. De monumentale stad wordt met dit project veel veiliger gemaakt tegen overstromingen die regelmatig voorkomen.

De stad St Petersburg in Rusland is in 1703 door tsaar Peter de Grote gesticht aan de monding van de rivier de Neva en aan het uiteinde van de Finse Golf die hier Neva Bay wordt genoemd. Door de eeuwen heen is de stad geteisterd door overstromingen vanuit de zee, veroorzaakt door stormen op de Oostzee. Na zeer zware overstromingen in 1955 en 1975 is besloten een dam aan te leggen in de Neva Bay om de stad te beschermen. Nadat de bouw in 1979 ter hand was genomen, kwam deze in de jaren tachtig tot stilstand door een combinatie van factoren.

Vanaf de jaren negentig is Royal Haskoning betrokken bij studies om dit project weer op te pakken en de stormvloedkering af te bouwen. Het project bestaat uit de bouw van een dam (een soort afsluitdijk) van ca 25 km lengte. In deze dam zijn 6 sluiscomplexen aangelegd voor de afwatering (een soort Haringvlietsluizen) en twee scheepvaartopeningen die afgesloten kunnen worden (vergelijkbaar met de Hartelkering en met de Maeslantkering bij Rotterdam). Tenslotte maakt de dam onderdeel uit van een 6-baans "périférique" rond St Petersburg. Royal Haskoning adviseert de Russische overheid, die de opdrachtgever is voor dit project, op een breed terrein van waterbouwkundige, uitvoeringstechnische en contractuele aspecten. De uitvoering is in 2005 weer volop ter hand genomen, waarbij ook het Nederlandse baggerbedrijf Boskalis is betrokken. Vandaag is het belangrijkste onderdeel van het project door premier Poetin officieel geopend. Het betreft de grote scheepvaartopening die afgesloten kan worden door een soort Maeslantkering. De handeling markeert een belangrijke mijlpaal en het bereiken van een veel grotere veiligheid tegen overstromingen voor de stad en zijn monumentale gebouwen zoals de Hermitage. De afbouw van dit enorme project zal naar verwachting nog enige jaren in beslag nemen.

Meer informatie

Margie Alders
Margie Alders
T +31 (0)24 3284393
E Margie Alders