Gemeente Emmen

Gemeente presenteert sluitende begroting 2009 - 2012

8 oktober 2008

Lastenverlichting voor alle inwoners van de gemeente Emmen Het College van de gemeente Emmen is er in geslaagd een ambitieuze en tegelijkertijd evenwichtige en verantwoorde begroting op te stellen. Burgemeester en wethouders hebben de ambities uit de Kadernota 2008 voor het overgrote deel financieel mogelijk kunnen maken. Tijdens de behandeling van de Kadernota heeft de gemeenteraad een motie aangenomen om te komen tot lastenverlichting voor de burgers van Emmen. Het College heeft daartoe een pakket maatregelen genomen.

Ten eerste trekt het College een bedrag van 819.000 uit voor voorzieningen om energie te besparen. Een concrete maatregel is het verstrekken van spaarlampen aan alle inwoners. Ook is er voorlichting om te komen tot betere isolatie, energiezuinigheid en lagere woonlasten in het algemeen. Daarnaast daalt de afvalstoffenheffing en komt er voor 2009 geen verhoging van het rioolrecht.

Meer mensen meedoen
Het College ziet arbeidsparticipatie als middel tot ontplooiing, zingeving en integratie. Daarom moeten meer mensen aan de slag. Of het daarbij gaat om betaald of onbetaald werk is iets minder van belang. Om de ambities te financieren krijgt Emmen een Fonds versterking sociale infrastructuur. Geld voor het fonds komt uit de jaarresultaten van de Wet werk en bijstand en de Wet maatschappelijke ondersteuning.

Aandacht voor het platteland
Naast de stad Emmen is er minstens evenveel aandacht voor de dorpen. Een vitaal en leefbaar platteland is immers van het grootste belang. Nog voor aanvang van 2009 komt er een notitie die dit handen en voeten moet geven. Hierin staat welke organisatie en middelen nodig zijn. Vele organisaties zijn met dit thema bezig en om dit in goede banen te leiden komt er een programmabureau voor het platteland. Dit bureau moet informatie verstrekken aan alle betrokkenen, ontwikkelingen en initiatieven van ondernemers in het gebied stimuleren, en een uitvoeringsprogramma opstellen en bewaken.

Dierenpark, theater en Emmen Centrum
In maart van dit jaar is een principeakkoord gesloten over het geld dat vrijkomt vanwege het uitblijven van de Zuiderzeelijn. Voor Emmen betekent dat dat er geld is voor grote deelprojecten als de verplaatsing van de dierentuin in combinatie met een nieuw theater, de herontwikkeling van de locatie waar nu het dierenpark is, de aanpak van de Hondsrugweg en de inrichting van het gebied tussen het nieuwe dierenpark (Noordbargeres) en het centrum. Voor 2009 is er voor de plannen nog eens 800.000 extra beschikbaar.

In vrijwel alle onderdelen van de begroting komt de ambitie van het College tot uitdrukking. De volgende punten verdienen, naast bovenstaande, ook aandacht.

Jongeren
Zoals eerder genoemd moeten meer mensen meedoen. Dat geldt ook en vooral voor jonge mensen. Het beleid in de gemeente Emmen is er op gericht dat jongeren gestimuleerd worden om hun krachten te ontplooien en hun ontwikkeling te stimuleren. De komende tijd gaat de aandacht uit naar de Brede School, het centrum voor jeugd en gezin, het elektronisch kinddossier en het terugdringen van het voortijdig schoolverlaten. Jeugdbeleid krijgt 500.000 bij de start en vanaf 2010 een ton structureel per jaar.

Sportpromotie
Emmen stimuleert sport, al vele jaren. Grote sportevenementen naar Emmen halen hoort daar ook bij. In 2009 staat er een belangrijk evenement, dat uitstekend in dit kader past, op de kalender: de wielerronde van Spanje, oftewel de Vuelta, die op het TT-circuit in Drenthe start en de etappefinish in Emmen heeft. Het College is er trots op dit evenement te hebben binnengehaald. Voor de organisatie en de diverse nevenactiviteiten is vier ton beschikbaar.

Cultuur en evenementen
Emmen moet op de ´culturele kaart´ worden gezet. Het Centrum voor Beeldende Kunst is hierin een belangrijke speler. Voor een goede huisvesting en om de versterking van het cultuurbeleid een impuls te geven, is 3.5 ton per jaar beschikbaar. Om Emmen als evenementenstad te profileren wordt een extra bedrag van 65.000 ingezet.