Nederlandse Tafeltennisbond

landenwedstrijd terug voor individueel toernooi EK 2008: Li Jiao trekt zich na behalen EK-titel landenwedstrijd terug voor individueel toernooi
Li Jiao kan haar Europese tafeltennistitel in het enkelspel in Sint-Petersburg niet verdedigen. In samenspraak met de technische staf van de Nederlandse Tafeltennisbond (NTTB) heeft de 35-jarige Heerhugowaardse besloten om voortijdig de EK te verlaten. Vanwege oververmoeidheid en de daarbij horende reëele kans op blessures is verder spelen bij de EK niet verantwoord.

Li Jiao tijdens de EK-landenwedstrijden. Vanwege oververmoeidheid moet ze het enkel- en dubbelspel
bij de Europese Kampioenschappen in Sint Petersburg laten schieten. (FOTO: © Manfred Schillings / NTTB)

Dinsdag won Oranje in de Russische stad voor het eerst in haar historie de EK-titel met het damesteam. Nederland versloeg in de finale Hongarije met 3-0. In de succesvolle landenwedstrijden had Li Jiao als kopvrouw een groot aandeel door ongeslagen te blijven.

Toch kreeg ze na het zware tweede groepsduel tegen Rusland weer meer last van haar vermoeidheid. ,,Ik vond het belangrijk om mijn team niet in de steek te laten. We hebben gezamenlijk lang toegewerkt naar dit toernooi en dat wilde ik bekronen met de EK-titel", vertelt Li Jiao.

,,Ik slaap slecht door de vermoeidheid en heb daardoor ook moeite met mijn concentratie in de wedstrijden. Dat is voor mij bij tafeltennis heel belangrijk. Aan de wisselvallige gamestanden kon je al zien dat het niet goed ging. De landenwedstrijden duren minder lang en waren op die manier net vol te houden. Na de finale was ik volledig uitgeput", reageert Li Jiao.

Na afloop van de teamfinale hebben Li Jiao en de technische staf van de NTTB daarom besloten om niet verder aan de EK-titelstrijd deel te nemen. ,,Gezien mijn leeftijd en ervaring als topsporter weet ik dat het dom is om in deze fysieke toestand een individueel toernooi te beginnen. Ik baal er ontzettend van, want ik had graag mijn titel willen verdedigen."

Niet alleen voor Li Jiao was de teleurstelling groot om zich tijdens de EK terug te moeten trekken moeilijk. De technische staf van de NTTB staat volledig achter het besluit. Bondscoach Pieke Franssen: ,,De tafeltenniskalender is met de internationale- en competitieverplichtingen te vol. Dat is niet alleen onze opinie, maar ook die van vele andere landen. Als we tafeltennis als topsport serieus willen nemen, moet hier iets aan veranderd worden."

NTTB/HH