Dienstenbond CNV

Nieuws

8 oktober 2008

Paas: "Een evenwichtig akkoord"

Meer kans op werk, betere uitvoering WW en behoud koopkracht kwetsbare groepen.

Het CNV vindt het pure winst dat door het najaarsoverleg kansen op werk groter en kansen op werkloosheid kleiner worden. CNV-voorzitter René Paas noemt het 'een evenwichtig akkoord'. De afspraken van vanavond helpen om mensen minder snel werkloos te laten worden, om mensen weer kansen op werk te geven en om de koopkracht van gepensioneerden, chronisch zieken en uitkeringsgerechtigden te beschermen. Dat ging niet vanzelf. Daar hebben we hard aan gewerkt.

In dit akkoord ziet het CNV de ambitie terug om te investeren in oudere werklozen, jonge allochtonen en jonggehandicapten. Het CNV is ook ingenomen met de afspraken om mensen van werk naar een andere baan te helpen. Paas: "We zijn blij dat de andere partijen samen met ons nog het komende voorjaar willen bekijken hoe we dat concreet gaan maken."

Het CNV heeft aan de ontslagafspraak niks kunnen veranderen. Maar het CNV accepteert het akkoord, omdat een beter evenwicht is bereikt. We hebben de ruimte die er was benut om grotere kansen op werk en de uitvoering van de WW door sociale partners in het akkoord te krijgen. Werkgevers committeren zich aan de te benoemen aantallen mensen die aan een baan geholpen moeten worden."

De zorgen die het CNV had over de koopkracht van de minima, mensen met een klein pensioen en chronisch zieken tijdens Prinsjesdag zijn grotendeels weggenomen. Zij zouden er als enigen op achteruit gaan in het koopkrachtbeeld. Deze mensen die het geld juist zo hard kunnen gebruiken gaan er nu ook op vooruit.

Het CNV stelt de loonvraag voor 2009 op 15 december vast, na raadpleging van de leden. Het kabinet koppelt het afschaffen van de WW premie aan een verantwoorde loonontwikkeling. "Wij stellen echter altijd een verantwoorde loonvraag en willen rekening houden met de economische situatie, werkgelegenheid en koopkracht, maar wij vinden het van belang om dit eerst aan de leden voorleggen," aldus Paas.