Gemeente Bodegraven

Begroting Bodegraven materieel sluitend

Na jaren van ingrijpende bezuinigingen ligt er nu een materieel sluitende begroting van de gemeente Bodegraven. Bij de voorjaarsnota ging de gemeente nog uit van een financieel tekort in 2009. Het accent ligt in deze begroting op het behouden en uitbreiden van de financiële buffer, het weerstandsvermogen, van de gemeente. Zo kunnen bezuinigingen bij een financiële tegenvaller in de toekomst voorkomen worden.
De materieel sluitende begroting betekent dat vaste inkomsten de vaste lasten dekken. Ook in het meerjarenperspectief dat loopt van 2010 tot en met 2012 zijn de vaste lasten gedekt. Deze stabiele financiële positie wil de gemeente behouden en versterken. Dat betekent dat er voorzichtig omge-sprongen moet worden met begrotingsoverschotten. Ook omdat de raad nog geen (definitieve) beslui-ten heeft genomen over wat er gebeurt met de opbrengsten uit bouwprojecten of met eventuele tekor-ten die ontstaan door vertraging in deze bouwprojecten.

Dat de materieel sluitende begroting zich heeft doorgezet in het meerjarenperspectief tot 2012 is deels te danken aan een verbeterde financieringspositie - we hoeven steeds minder geld te lenen - en aan een duidelijkere scheiding van vaste en incidentele uitgaven en opbrengsten.

Een aantal incidentele uitgaven zorgen de komende jaren voor een tekort in de begroting. Het college stelt voor deze incidentele tekorten te dekken uit de reserve `collegewerkprogramma', omdat deze geen onderdeel uitmaakt van het weerstandsvermogen.

Een voorbeeld van incidentele uitgaven is de tijd die door ambtenaren in de samenwerking met Reeu-wijk gestoken wordt. De samenwerking komt steeds dichterbij en er wordt hard gewerkt om deze tot een succes te maken. Nu dekt de gemeente de kosten voor de totstandkoming van de samenwerking nog uit eigen middelen. In de toekomst wordt dit gefinancierd uit de ARHI gelden (Algemene regels herindeling) die van het Rijk komen. Ook in verband met de samenwerking met Reeuwijk vindt Bode-graven het belangrijk de financiën op orde te hebben.

De voorstellen voor de begroting van 2009 worden op donderdag 13 november 2008 in de gemeenteraad besproken. Deze vergadering is openbaar en vindt plaats vanaf 14.00 uur in de raadszaal van het gemeenthuis.