Gemeente Zijpe


2008-10-01 Gezocht vrijwilligers voor de cursus 'leren omgaan met een AED'.
logo 6 minuten Zijpe

Het is belangrijk dat er zoveel mogelijk mensen weten om te gaan met een AED, een Automatische Externe Defibrillator. Dit kan het verschil maken tussen leven en dood. Met behulp van een AED kan een getrainde leek bij ongeveer 50% van de slachtoffers het hart met een defibrillatieschok het eigen hartritme en de pompkracht teruggeven. Meld u zich ook aan voor de cursus 'leren omgaan met een AED'?

Wat is een AED?

Een AED is een apparaat dat de hartactie van een slachtoffer met een hartstilstand registreert. Dit apparaat geeft gesproken opdrachten aan de hulpverlener. Met behulp van een AED kan een getrainde leek bij ongeveer 50% van de slachtoffers het hart met een defibrillatieschok het eigen hartritme en de pompkracht teruggeven. Directe reanimatie en defibrillatie binnen de eerste zes minuten na een hartstilstand biedt een overlevingskans van 50 tot 70%, zo blijkt uit onderzoek.

Voorstel

De raad van de gemeente Zijpe heeft in augustus 2007 een voorstel aangenomen, waarin staat dat Zijpe in 2008 AED-proof moet zijn. Dit betekent, dat in het geval van een hartstilstand er binnen 6 minuten een AED en een opgeleide vrijwilliger bij het slachtoffer aanwezig moeten kunnen zijn. Hiervoor dienen er in de gemeente voldoende AEDs te zijn en moet er een groot aantal vrijwilligers opgeleid worden in het hanteren van de defibrillator.

'Zes minuten zone' Zijpe
Om de zes minuten zone in Zijpe te kunnen realiseren is in maart 2008 een werkgroep in het leven geroepen. De werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van lokale vrijwilligersorganisaties vanuit de verschillende kernen. De werkgroep heeft al veel werk verricht. Zo is er een inventarisatie gemaakt van de aanwezige AEDs en is in kaart gebracht op welke plekken een AED nodig is. Op een aantal plekken is een AED geplaatst en zijn vrijwilligers opgeleid. Op dit moment wordt het projectplan geschreven en worden de overige benodigde AEDs aangeschaft. Hiervoor dienen er in de gemeente voldoende AEDs te zijn en moet er een groot aantal vrijwilligers opgeleid worden in het hanteren van de defibrillator. Begin november starten de trainingen voor vrijwilligers in alle kernen van Zijpe.

Wij hopen dan ook dat u zich massaal opgeeft voor deze training. De exacte data, tijden en locaties worden op een later moment bekendgemaakt.

Voor vragen over de zes minuten zones kunt u contact opnemen met Michelle Schouten van de gemeente Zijpe, 0224 - 574224. U kunt uw vraag of opmerking ook mailen naar: m.schouten@zijpe.nl