Gemeente Enkhuizen

Onderhoud openbare ruimten

De gemeente ontvangt regelmatig berichten waarin burgers en bedrijven hun zorgen uitspreken over de staat van onderhoud van de openbare ruimte. De bezorgdheid is met name gericht op het onderhoud van het groen (maaien, snoeien, inboeten) en het verwijderen van onkruid. Wij zijn ons bewust van die bezorgdheid en willen hier graag uiteenzetten wat de redenen zijn van de huidige staat van het onderhoud. Kort gezegd is de belangrijkste oorzaak de combinatie van het weerbeeld van afgelopen zomer, de aan wettelijke regels gebonden manier van onkruidbestrijding, de beschikbare mankracht en gelden voor de werkzaamheden.

Natte zomer
De zomer van 2008 was een warme maar ook natte zomer. Dit is zeer bevorderlijk voor de plantengroei. Voor het bestrijden van onkruid, maar ook bij het maaien moeten dan ook alle zeilen worden bijgezet om het gewenste resultaat te behalen. Ook heeft het natte weer invloed op de manier waarop wij onkruid bestrijden. In Enkhuizen doen wij dat volgens de DOB-Methode (Duurzaam Onkruid Beheer). Dit is een chemische onkruidbestrijding waaraan een aantal wettelijke regels zijn verbonden die de afspoeling naar het oppervlaktewater moeten tegengaan. In de praktijk betekent dit dat niet mogen spuiten bij putten en kolken en de meeste wegbermen, maar ook niet bij regen of een grote regenverwachting. In relatie tot het weerbeeld in de afgelopen zomer heeft de bestrijding van onkruid slechts beperkt kunnen plaatsvinden.

Externe bedrijven
Al een paar jaar wordt een aantal taken, zoals maaien, snoeien en schoffelen, uitgevoerd door externe bedrijven. Ook zij ervaren grote drukte door explosieve groei van het gras en onkruid. Door de extra werkdruk en personeelsverloop blijft in een aantal gevallen de kwaliteit en de hoeveelheid van het onderhoud achter bij de verwachtingen. Inmiddels blijkt, dat de opdrachtnemers niet in staat zijn op korte termijn het achterstallige werk te herstellen, mede doordat de vraag naar groenonderhoud als gevolg van het weer erg groot is.

En de reorganisatie bij de buitendienst dan?
Door velen is al geopperd dat de bij de buitendienst doorgevoerde reorganisatie een oorzaak van de huidige stand van zaken is. Een logische gedachte, die echter niet klopt. De reorganisatie zorgt voor een besparing op organisatiekosten zoals huisvesting en materieel en staat los van het budget voor de uitvoering van het groenonderhoud. Wel is in de afgelopen jaren, om de gemeentelijke begroting weer op orde te krijgen, fors maar noodzakelijke bezuinigd op vele budgetten, waaronder ook op het budget voor groenonderhoud. Het budget voor onderhoud is beperkt en al een aantal jaren niet aangepast aan de groei van de stad en aan de prijsstijgingen. Dit houdt concreet in dat we meer moeten onderhouden voor minder geld. Het budget is nu slechts toereikend voor het basisonderhoud aan groen, wat niet het gewenste beeldkwaliteit als resultaat heeft.

Nieuw beheersplan
In 2007 is gestart met het opstellen van een nieuw beheersplan voor de openbare ruimte. Een plan dat de knelpunten in beeld brengt, oplossingen voordraagt met de daarbij behorende gelden voor een minimaal veilige en functionele openbare ruimte. Het nieuwe plan is in april 2008 aan de raad voorgelegd. In het voorjaar is afgesproken om in de komende jaren extra geld te besteden aan het inlopen op achterstallig onderhoud en daarna stapsgewijs de onderhoudsbudgetten weer op niveau te brengen. Dit betekent wel, dat er niet direct geld beschikbaar is om de beeldkwaliteit te verbeteren. De toevoegingen aan het onderhoudsbudget zullen pas in de komende jaren zijn effect hebben.

Wat doen we nu?
In de komende maanden wordt intensief gewerkt aan het bestrijden van onkruid, het op niveau krijgen van het maaiwerk en het snoeien en inboeten van struiken. Toch zal in de komende jaren niet kunnen worden voorkomen dat het onderhoudsniveau op onderdelen te wensen overlaat. Wij beseffen dat er ongemak wordt ervaren en hopen op deze manier de meeste vragen en knelpunten te kunnen wegnemen.

Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl