Bredeschool.nl

Tweede kamer wil meer leerplichtambtenaren

dinsdag 07 oktober 2008

Gemeenten moeten meer leerplichtambtenaren aanstellen, vindt de Tweede Kamer. Voor iedere 4500 leerlingen is een leerplichtambtenaar vereist, maar in praktijk gaat het om één ambtenaar op 9000.

De vereniging van leerplichtambtenaren Ingrado vindt de gestelde norm nog te laag en steekt in op één ambtenaar op de 3800 leerlingen. Staatssecretaris Marja Bijsterveldt gaat gemeentes aanspreken op de tekorten, maar wil hen tot niets dwingen. De staatssecretaris van onderwijs trekt wel 12 miljoen euro extra uit om de leerplichtwet strenger te controleren. Het tegengaan van schooluitval en spijbelen staat hoog op de prioriteitenlijst van dit kabinet. De regering wil het aantal schoolverlaters terugbrengen van 50.000 naar 35.000 per jaar.

Leerplichtambtenaren lichten ouders in als hun kind spijbelt. Het is zelfs mogelijk dat de ouders een boete ontvangen, als ze spijbelen zelf in de hand werken. Spijbelen kan een een voorbode van schooluitval en crimineel gedrag zijn. Ook slachtoffers van kindermishandeling en loverboys blijven vaak van school weg.