07/10 /2008 11:54

Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM)

Amersfoort - Zeist - Het jaarlijkse instandhoudingssymposium van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) is dit jaar gewijd aan vloeren.

Op woensdag 8 oktober a.s. zullen in het Vredespaleis in Den Haag zeven deskundigen uit binnen- en buitenland uitgebreid ingaan op zowel de cultuurhistorische als de technische kant van historische vloeren.

Bestellen:

Over de vloer
Over de vloer


Het thema 'vloeren' is in de architectuurhistorische wereld en die van de monumentzorg tot op heden sterk onderbelicht. De vloer heeft echter zowel een belangrijk bouwkundige als een architectuurhistorische waarde. Als bouwkundig element is de vloer de letterlijke drager van alle activiteiten in een gebouw. Daardoor is hij ook het meest kwetsbaar en in hoge mate aan slijtage onderhevig.

Als cultuurhistorisch element vertelt de vloer een verhaal over de gebruiksgeschiedenis van een gebouw: de rijk uitgevoerde parketvloer in een vrijstaande villa of de eenvoudige doch doelmatige vloer in een fabriek .

Wat weten we eigenlijk over vloeren? Zijn er wel wetenschappelijke dimensies aan dit thema, wordt het alleen maar met voeten getreden, of s dit onderwerp te platvloers, en zijn vloeren slechts bij tijd en wijle de dragers van wetenschap? Behoort dit onderwerp tot de architectuurgeschiedenis, of juist tot de interieurgeschiedenis? Welke aandacht krijgt het binnen de monumentenzorg?

Tijd om hier eens over te reflecteren, evenals over gebouwen zonder vloeren, maar ook om in de literatuur eens op dit deelaspect te letten.

Want wat heeft de architect en rijksbouwmeester J. van Lokhorst hiermee in het Gymnasium Haganum willen uitdrukken, Jacob Otten Husly in het Weesper stadhuis, J.J.M. Vegter in het Arnhemse provinciehuis, of Pieter Post in kasteel Heeze?

Op het symposium wordt ook het boek 'Over de vloer: met voeten getreden erfgoed' gepresenteerd. Deze publicatie met 21 bijdragen is de eerste Nederlandstalige publicatie op dit gebied en vormt daarmee een nieuw standaardwerk als het gaat om de vloer in de breedste zin des woords.

Vloeren vertellen een verhaal en dat - tot nu toe - onderbelichte verhaal is te beluisteren op het symposium en in dit boek te lezen.

Nadere info over het themaboek:

T. Hermans, E. Koldeweij, D. Snoodijk (red.), Over de vloer: met voeten getreden erfgoed, Zwolle - Zeist/Amersfoort 2008

ISBN 978 90 400 8561 1

Waanders uitgevers, Zwolle (www.waanders.nl)





http://www.racm.nl