Gemeente Zoetermeer

Wethouder Van Domburg houdt spreekuur overbodig beleid

Op woensdagmiddag 8 oktober hebben inwoners van Zoetermeer de kans om overbodige regels en vergunningen persoonlijk te melden aan wethouder Patrick van Domburg (wethouder dienstverlening). Hij zit dan van 13.30 tot 14.30 uur in de publiekshal van het stadhuis om meldingen in ontvangst te nemen. Daarna wordt het meldpunt nog tot 16.30 uur bemenst door twee medewerkers van de gemeente Zoetermeer. Mensen die niet kunnen komen op woensdag 8 oktober kunnen hun overbodige regel ook kwijt via minderregels@zoetermeer.nl.

Steeds eenvoudiger zaken doen met gemeente

De gemeente streeft naar 30% minder regels en administratieve lastenverlichting in 2010 en is daar druk mee bezig. Daarom worden de regels, verordeningen en vergunningen van de gemeente onder de loep genomen. Gekeken wordt of het eenvoudiger kan, bijvoorbeeld door formulieren digitaal te laten aanvragen, door regels af te schaffen of te vervangen of door formulieren gebruiksvriendelijker te maken. Er is al resultaat geboekt. Zo is de terrasvergunning afgeschaft, net als de visvergunning en de vergunning kleine evenementen. Daarnaast is bijvoorbeeld de kapvergunning versimpeld.

Om ervoor te zorgen dat de gemeente geen producten over het hoofd ziet, werd in maart 2008 bovengenoemd digitaal meldpunt geopend. Hier kunnen burgers en organisaties altijd melding maken van in hun ogen onnodig ingewikkelde of overbodige regels.

Paarse krokodillen en andere pronkstukken in Stadhuis

Om op een ludieke manier aandacht te vragen voor dit onderwerp is er in het Stadhuis ook een tentoonstelling te zien met de titel Museum voor overbodig beleid. De tentoonstelling beeldt overbodig beleid in Nederland uit in kunststukken. De tentoonstelling is te zien van 7 oktober tot en met 23 oktober in de publiekshal van het Stadhuis.

Meer informatie over dit onderwerp en het meldpunt zijn te vinden op www.zoetermeer.nl/minderregels.