Gemeente Tiel


Praat mee over klimaat en andere milieuthema's

Wat kan de gemeente Tiel bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering? Wat kunnen gemeente, bedrijfsleven, maar ook bewoners doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen? Welke geluidsoverlast is aanvaardbaar voor bewoners? Is dat in de binnenstad hetzelfde als in een woonwijk? Hoe schoon moet de bodem zijn? Om te peilen hoe de inwoners en het bedrijfsleven van de gemeente Tiel over het milieu denken, nodigt de gemeente iedereen uit voor een bijeenkomst op woensdag 8 oktober in de raadszaal van het stadhuis (aanvang: 19.30 uur).

Deze bijeenkomst is een voorbereiding op de Milieuvisie die in 2009 aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. In de visie komt te staan welk kwaliteit van de leefomgeving in welke buurt nagestreefd wordt. Ook moet inzicht zijn in de maatregelen die nodig zijn om deze kwaliteit te behouden of te behalen.

Klimaat en milieu zijn geen zaken waar alleen het rijk verantwoordelijk voor is. Het gaat ons allen aan. Voor veel zaken, zoals geluid-, bodem- en luchtkwaliteit, zijn weliswaar wettelijke normen waaraan voldaan moet worden, maar het staat een gemeente vrij om ambitieuzer te zijn omwille van de gezondheid en de leefbaarheid.

De gemeente kan dat niet alleen. Ook anderen, zoals ondernemers en inwoners, hebben met hun gedrag een grote invloed op het milieu in Tiel. Hoe staat het met de bereidheid om thuis en op de zaak energie te besparen door maatregelen te treffen? Zijn er mogelijkheden om het autogebruik fors terug te dringen? Welk doel willen we gezamenlijk over vijf jaar behaald hebben?

De weg naar de Milieuvisie valt in drie stappen uiteen. De eerste fase is om te bepalen welke onderwerpen in Tiel met voorrang moeten worden aangepakt. Op deze eerste bewonersavond willen de opstellers van de Milieuvisie daarom polsen welke thema's bij de inwoners leven. Tijdens de tweede fase worden ambities en oplossingen gezocht. Hierover volgt over enkele maanden een tweede openbare bijeenkomst. In 2009 is er een ontwerp-Milieuvisie waarop inspraak mogelijk is.

Laatst bijgewerkt: 02 oktober 2008