Senternovem
20-06-2008 | Nieuwe generatie duurzamer koelinstallaties op komst
Supermarktkoeling voor een beter klimaat?
De nieuwe generatie koel-/vriescombinaties met natuurlijke
koudemiddelen komt eraan! Marius van der Linden van koelfabrikant
Carrier en Rob Jans van adviesburo Coolsultancy kondigden
CO2-koelvriesinstallaties in supermarkten aan. Hierbij kan de
afvalwarmte worden benut voor de verwarming van naburige gebouwen. Dat
verhoogt de energie-efficiëntie en leidt tot meer kostenbesparingen.
Dit werd bekendgemaakt tijdens een workshop in het kader van het
SenterNovem-evenement KansRijk op 5 juni in Nieuwegein.
Bij de koudeproductie in koelsystemen komt afvalwarmte vrij. Bij de
koelvriesinstallaties met het natuurlijke koudemiddel CO2 is de
temperatuur van de afvalwarmte hoger dan bij conventionle
koelinstallaties. Dit nadeel van 65 graden Celsius kan ook een
voordeel zijn: het is interessant voor gebouwverwarming. Niet alleen
in de supermarkten zelf maar ook in omringende woningen. Van der
Linden: "CO2 is de beste optie voor het klimaat. Koelinstallaties op
basis van kooldioxide leveren ongeveer zes procent energie-efficiëntie
op. Maar gecombineerde koel/- en warmtesystemen kunnen de
energie-efficiëntie fors verhogen."
Interesse bij supermarkten
Supermarkten volgen de ontwikkelingen van natuurlijke koudemiddelen op
de voet. Sija de Jong van branche-organisatie CBL vertelde dat de
koudebehoefte van supermarkten flink toeneemt. Trends als gemak,
gezondheid, genieten en maatschappelijk verantwoord produceren liggen
hieraan ten grondslag. "De consument vraagt bijvoorbeeld om meer
kant-en-klare producten, kleinere porties, meer variatie in producten
en gesneden fruit in bakjes. Al deze ontwikkelingen leiden tot een
forse toename in koeling. Momenteel hebben de Nederlandse supermarkten
200 kilometer aan koelvitrines nodig. Straks komt er naar verwachting
jaarlijks vijf kilometer bij."
Door de grote koudebehoefte zijn de supermarkten zeer geïnteresseerd
in de ontwikkelingen rondom koudemiddelen. "Natuurlijke koudemiddelen
zijn interessant, milieuvriendelijk, efficiënt en beheersbaar. En
goedkoper dan HFK's. Dus de branche wil serieus kijken naar de
mogelijkheden. Toch zijn er ook nadelen. Koelinstallaties die
gedeeltelijk werken op basis van ammoniak, zijn moeilijk te
introduceren. Ammoniak is een giftige stof en hoewel de veiligheid van
de installaties goed is, willen veel supermarkten liever helemaal geen
risico lopen. Een ander nadeel is het beperkte aanbod van duurzamer
koelinstallaties. En de investering bedraagt twintig procent extra."
De Jong pleitte daarom voor meer aanbod zodat de prijs van
koelinstallaties lager wordt, en voor meer proefprojecten om te kijken
hoe de energie-efficiëntie van natuurlijke koelinstallaties verder
verbeterd kan worden.
Natuurlijke en chemische koudemiddelen
Onafhankelijk adviseur Rob Jans van Coolsultancy BV wees op een andere
techniek die de energie-efficiëntie kan verbeteren. Een combinatie van
CO2 en de HFK R410a. Jans kreeg ROB-subsidie voor deze combinatie van
een natuurlijk en een chemisch koudemiddel. Momenteel wordt deze
techniek in de HeHE-supermarkt (een PLUS-markt) in Heerlen
gedemonstreerd. Een platenwisselaar in de condensor van het
koelsysteem zorgt ervoor dat de vrijkomende warmte wordt benut in het
naburige Mijnwater-verwarmingsproject. "Deze combinatie van
natuurlijke en chemische koudemiddelen levert ook een aanzienlijke
reductie van broeikasgassen", aldus Jans.
Meer informatie
ROBkoeling: natuurlijk koelen