Interprovinciaal Overleg (IPO)



Milieuregelgeving EU & NL

Introductie

IPO en de voorbereiding van Europese en Nederlandse Milieuregelgeving

Voor de Europese en de Nederlandse milieuregelgeving geldt dat de provincies gebaat zijn bij goede regels: goed voor het milieu en goed voor de provinciale uitvoeringspraktijk. Daarom besteedt IPO veel aandacht aan de beïnvloeding van de regels in het proces van totstandkoming daarvan.

Voor de Europese Milieuregelgeving houdt de Kerngroep Europees Milieubeleid (IPO-KEM) het overzicht van prioritaire dossiers bij in de vorm van een matrix. Hierin wordt aangegeven wat de stand van zaken is, wie erbij betrokken zijn en wat de interprovinciale inzet is. Het overzicht bevat ook dossiers die niet tot regelgeving, maar tot een Europees activiteitenprogramma leiden. Op Europees niveau omvat het beleidsveld milieu ook water, natuur en biodiversiteit. De werkzaamheden van IPO-KEM zijn opgenomen in het Werkplan IPO-KEM. Het overzicht van prioritaire dossiers staat in de IPO-KEM matrix. Daarin wordt aangegeven wat de stand van zaken is, wie er bij betrokken zijn en wat de interprovinciale inzet is.

Ook voor de Nederlandse Milieuregelgeving is er een voortgangsoverzicht van prioritaire dossiers. Dat wordt op basis van de Aanpak IPO Beïnvloeding Nederlandse Milieuregelgeving opgesteld door het programma-management hiervan. Het bevat dossiers die de implementatie zijn van Europese regelgeving en dossiers van eigen bodem. Het overzicht van de prioritaire dossiers staat in de Matrix IPO inzet milieuregelgeving.

Hier vindt u alle artikelen die binnen het onderwerp Milieuregelgeving EU & NL vallen. Andere artikelen kunt u vinden via de voorpagina of ons zoekformulier in de rechterkolom.

U kunt een keuze maken uit de volgende rubrieken:
* publicaties

Binnen het dossier Milieu zijn daarnaast nog de volgende onderwerpen te vinden:

* Milieu algemeen

* Europese milieunetwerken

* Monitoring

* Milieuhandhaving

* Omgevingsvergunning

© 2008 Interprovinciaal Overleg. Afkomsting van http://www.ipo.nl/templates/?dossier=1059&subdossier=12346