Ingezonden persbericht

Opheffing Bestuurlijk Netwerk Crisisbeheersing; voortgang in het Nederlands Genootschap van Burgemeesters

Geachte heer, mevrouw,

U hebt in het verleden contact gehad met het Bestuurlijk Netwerk Crisisbeheersing.

Dat netwerk was een initiatief van oud-burgemeester Jan Mans (Enschede) en richtte zich op het uitwisselen van ervaringen van burgemeesters met crisissituaties. Dit resulteerde onder meer in de publicaties Als dat maar goed (2005) en Als het dan toch gebeurt (2007) vol met persoonlijke ervaringen van bestuurders.

Per 1 februari 2008 wordt het Bestuurlijk Netwerk Crisisbeheersing definitief opgeheven. Bij de Kamer van Koophandel Oost Nederland zijn de bescheiden op te vragen.

Per 1 juli 2007 zijn alle activiteiten van de stichting Bestuurlijk Netwerk Crisisbeheersing reeds overgenomen door het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Vanaf deze datum ondersteunt het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) burgemeesters en loco-burgemeesters in tijden van crises. Het NGB beschikt daarvoor over een afdeling Crisisbeheersing, die dag en nacht bereikbaar is via 070-373 8080.

Onder de kopjes 'crisisbeheersing' en 'weblog' op www.burgemeesters.nl staat de nodige achtergrondinformatie over crisisbeheersing bij het NGB:

· Ruim 40 interviews met burgemeesters over hun ervaringen met crises.

· Geleerde lessen (inclusief links naar achtergronden en mediafragmenten)van burgemeesters naar aanleiding van crises staan gerangschikt naar thema.

· Gedeelte met incidentevaluaties, waar de bestuurlijke lessen uit evaluaties worden aangestipt.

· Handreiking voor bestuurders die per fase (preparatie-, alarmerings-, respons- en nazorgfase) van een crisis op een rij zet welke lessen zijn geleerd.