Nieuw-Vlaamse Alliantie


Parlementaire nieuwsflits van 1 februari 2008 (01/02/08)

Regelmatig versturen we een parlementaire nieuwsflits. Hierin brengen we een selectie van de parlementaire initiatieven van onze parlementsleden.

Vlaams Parlement

Hoe kan je nieuwkomers vragen om onze waarden en normen te respecteren, als je die zelf niet naleeft, vraagt Gino De Craemer zich af. Naar aanleiding van de verklaring van minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (sp.a) dat er op sommige plaatsen aparte taallessen worden aangeboden aan mannen en vrouwen, wees hij tijdens het actuele vragenuurtje minister van Inburgering Marino Keulen (Open VLD) op vroegere verklaringen waarin hij zei dat gescheiden taallessen niet kunnen. Gelijkheid tussen man en vrouw is een fundamentele waarde die iedereen dient te respecteren. De minister beweerde toen dat hij daar nooit één millimeter van zou afwijken. Geconfronteerd met die uitspraken reageerde de minister dat er ten gronde helemaal geen probleem is, ook niet in de praktijk. De uitzonderingen bevestigen volgens hem enkel de regel dat er gemengde cursussen worden georganiseerd. Gino treedt de minister bij dat er uitzonderingen kunnen zijn (bv. cursussen over partnergeweld of seksuele voorlichting), maar kan helemaal niet akkoord gaan met gescheiden klassen voor taallessen. Ook in zijn eigen partij reageerde men verwonderd op de uitspraken van de minister. Enkel sp.a-spirit leek de minister te volgen. Gino reageerde hier dat het hoogst merkwaardig is dat de felste tegenstanders van het gescheiden onderwijs in het secundair onderwijs nu de grootste verdedigers zijn om het wél te tolereren in het volwassenenonderwijs! Voor de N-VA is het vooral belangrijk dat mensen Nederlands leren, maar onze Westerse normen en waarden moeten ook worden nageleefd.

Na een krantenartikel in De Tijd en een persbericht van het Vredesinstituut volgde er woensdag een heftig debat in de plenaire vergadering. Reden was een vergunning voor een wapenlevering via het Verenigd Koninkrijk aan Saudi-Arabië, afgeleverd door minister Ceysens. In de tot nu toe gepubliceerde rapporten sprak de minister over defensiegerelateerd materiaal, zonder de eindbestemming (Saudi-Arabië) te vermelden. Sommigen spraken zelfs van een opmerkelijke koerswijziging van de minister. Haar voorgangster (minister Moerman) zou immers eerder de aanvraag tot vergunning geweigerd hebben. Voor onze fractie kwam Piet De Bruyn tussen. Hij zit met een pak vragen, waarop de minister niet of op zijn minst onvoldoende inging. Dit dossier is zeker nog niet tot op de bodem uitgespit en zal de volgende weken nog voer zijn voor bespreking in de subcommissie Wapenhandel.

Sinds de vernieuwde Wooncode moeten kandidaat-sociale huurders bewijzen dat ze Nederlands spreken of minstens bereid zijn om Nederlands te leren. Enigszins verbijsterd vernemen wij nu dat Spirit deze taalvereiste wil afschaffen, vanwege de zogenaamde administratieve rompslomp. Dit leidde woensdag tot een pittig debat. Voor Mark Demesmaeker blijft de taalvereiste in deze Wooncode van essentieel belang. De administratieve last moet gerelativeerd worden, maar bovendien is het onverstandig om op basis daarvan het kind met het badwater weg te gooien. Het klopt dat ook Nederlandstaligen moeten kunnen bewijzen dat ze Nederlands spreken. Hier speelt uiteraard het gelijkheidsbeginsel. Het zou onaanvaardbaar zijn om sommige mensen strengere voorwaarden op te leggen. Het volstaat echter om een getuigschrift lager onderwijs (in Vlaanderen) voor te leggen. Wie dat verloren heeft, kan terecht bij het Huis van het Nederlands. Als deze administratieve procedure op een bepaalde manier eenvoudiger gemaakt zou kunnen worden, dan is N-VA uiteraard bereid om daaraan mee te werken. Maar het principe van de taalvereiste mag men niet overboord gooien. Informele contacten met personeel van het Huis van het Nederlands in verschillende gemeenten in Vlaams-Brabant bevestigen allemaal dat zij de huidige regeling zeer goed vinden en dat we daar niet van af mogen stappen.

Volgende week, op 4 februari, lanceert de VRT voor het eerst een aanvullend cultureel aanbod op Canvas. Digitale Canvas-kijkers kunnen dan via een druk op de rode knop van hun afstandsbediening op Canvas plus een heel programma rond de uitreiking van de Vlaamse cultuurprijzen bekijken. Het is de bedoeling van de VRT om in een eerste fase al maandelijks een dergelijk aanvullend cultuurprogramma rond culturele themas of cultuurevenementen op Canvas plus te brengen. Men denkt aan programmas rond de herdenking van Expo 58, de Koningin Elisabethwedstrijd, Jazz Middelheim, de viering van 25 jaar Studio Brussel Echter, dit verrijkte aanbod zou oorspronkelijk alleen beschikbaar zijn voor digitale Telenet- en Belgacom-klanten. Kris Van Dijck en een aantal collegas waren van mening dat alle digitale kijkers in Vlaanderen moeten kunnen genieten van dit nieuwe cultuuraanbod van de VRT. Daarom dienden zij woensdag een resolutie in waarin ze de Vlaamse Regering vragen om ervoor te zorgen dat alle digitale klanten, dus bijvoorbeeld ook die van Indi en in het tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad, toegang kunnen hebben tot dit maandelijkse, gratis en aanvullend VRT-aanbod rond culturele themas of andere evenementen. Het parlement nam deze resolutie aan en de VRT nam op vraag van onze minister Bourgeois ook reeds de nodige initiatieven om ze uit te voeren.

Deze week stelde Christian Van Eycken, de enige UF-vertegenwoordiger in het Vlaams Parlement, een vraag aan minister Bourgeois over de ratificatie van het UNESCO-verdrag over de bescherming en bevordering van de diversiteit van cultuuruitingen. Met een gespeelde maar doorzichtige onschuld trachtte hij te vernemen wat de stand van zaken is. Dit verdrag is reeds in de commissie van het parlement goedgekeurd, maar dit onder strikt voorbehoud: er moet eerst een akkoord komen tussen de Vlaamse en Franse Gemeenschapsregering over de interpretatie ervan. Probleem is dat de Franstaligen de erkenning van de taalgrenzen niet willen opnemen in deze verklaring. Overleg is dan ook lopende. Jan Loones kwam namens onze fractie uitgebreid tussen en verdedigde het beleid van onze minister. In heel de wereld zijn de Franstaligen gebrand op het territorialiteitsbeginsel (Frankrijk, Québec) behalve in ons land. Jan wees op de goede samenwerking met de Franstaligen in zijn gemeente en op het belang dat hij hecht aan het Frans in de wereld, dat ook in de verdrukking staat (ten nadele van het Engels). Net daarom betreurt hij dat de Franstaligen zo agressief te werk gaan in de Vlaamse Rand rond Brussel, waardoor een ratificatie van dit verdrag zo veel moeilijkheden kent.

Het was een boeiende week in de commissie Mobiliteit, met discussies over onder meer de uitbreiding van de Waaslandhaven, de E-313, het fietsbeleid. Jan Peumans wilde weten hoe het nu zat met de invoering van een slimme kilometerheffing. Hij stelde minister-president Peeters daarover vragen naar aanleiding van het overleg op 17 januari met o.m. de Nederlandse regering. Uiteraard leverde dit een levendig debat op, waarbij het opmerkelijk was dat Bart Martens (sp.a) zich niet kantte tegen een slimme kilometerheffing voor personenwagens, hoewel de sp.a zich hier vroeger wel tegen verzette. Tussen de drie landen bestaat er een vrij grote eensgezindheid over de langetermijnvisie 2012-2015, aldus de minister-president. Jan had de indruk dat de Nederlandse trein onherroepelijk vertrokken is en Vlaanderen geen inspraak meer heeft. Kris Peeters wist dit echter tegen te spreken: Zij geven misschien de indruk dat ze al veel verder staan, maar op de vergadering zijn tal van knelpunten aan bod gekomen die ook in Nederland bestaan. De minister-president ging alleszins in op de suggestie van Jan om zeker ook het reeds bestaande Duitse systeem te onderzoeken. Het minder goede nieuws is dat het de Waalse collegas blijkbaar menens is met de invoering van een wegenvignet tot 2012. Peeters heeft hierover binnenkort een gesprek met minister-president Demotte. To be continued, heet dat dan.

Kamer

Deze week stelde Jan Jambon een mondelinge vraag in de plenaire vergadering over de papierloze douane. Het elektronisch systeem voor de papierloze verwerking van douaneaangiftes zou de administratieve overlast voor de havenbedrijven moeten verminderen. Oorspronkelijk was dit systeem voorzien voor 1 januari 2006, maar het werd een aantal keer uitgesteld. De nieuwe voorgestelde datum, 4 februari, is volgende maandag. Eerder ondervroeg Jan minister Reynders daarover in de commissie Financiën. Reynders garandeerde toen dat het systeem zou worden verbeterd. Maar Jan ontving ondertussen verontrustende berichten uit het havenmilieu. Men is ongerust over de invoering van het systeem, omdat er nog heel wat onvolkomenheden in zitten. Zo is de elektronische handtekening niet geïntegreerd. Daardoor moet men toch nog alles uitprinten en ondertekenen, waarna die papieren moeten worden verzonden. Ook is het bijna onmogelijk om betalingen terug te vinden en te storten. Jan vroeg dan ook garanties van de minister dat het systeem maandag zou werken. Tevens vroeg hij om het oude systeem toch nog een tijdje parallel te laten lopen met het nieuwe. Reynders zat duidelijk verveeld met de vraag en verwees hooghartig naar zijn antwoord op Jans eerdere vraag in de commissie. Daar nam Jan echter geen genoegen mee. Nog diezelfde ochtend was het systeem voor uren uitgevallen, wat niet onmiddellijk duidt op een grote stabiliteit. Jan wou dan ook Reynders waarschuwen voor de mogelijke gevolgen van het overhaast invoeren van het systeem. En een gewaarschuwd man is er twee waard.

Tijdens een persconferentie in Aalst deed Sarah Smeyers deze week haar plannen over de invoering van een algemeen rookverbod uit de doeken. Ze diende daarvoor een wetsvoorstel in, dat onmiddellijk mee gesteund werd door een aantal parlementsleden van CD&V en ook werd ingediend in de Senaat, o.m. door Louis Ide. Het wetsvoorstel biedt een oplossing voor een aantal gaten die in de huidige regelgeving bestaan. Sarah stelt een regeling voor die de discriminatie van de jeugdhuizen wegwerkt en een rookvrije werkomgeving garandeert aan alle horecapersoneel. Het wetsvoorstel voorziet kort samengevat in een algemeen rookverbod op alle publieke plaatsen en in alle gesloten ruimtes waar wordt gewerkt, weliswaar met die tegemoetkoming dat er onder bepaalde voorwaarden nog afgesloten rookkamers mogen (niet moeten!) voorzien worden.

Het Waals Gewest wil binnenkort stemmen over een hinderbelasting aan Belgacom, ter compensatie van elke meter voetpad die Belgacom gebruikt voor zijn lijnen. Het decreet zou de Waalse gemeenten 25 miljoen euro kunnen opleveren. Een aardige cent om de begrotingsproblemen op te vangen. N-VA-kamerlid Peter Luykx vreest echter dat Belgacom de hindertaks niet zozeer zal doorrekenen in zijn tarieven, maar wel in zijn dividend. De federale staat zou dan, als belangrijkste aandeelhouder van Belgacom, het slachtoffer zijn. En dat betekent dus uiteindelijk ook de Vlaamse belastingbetaler. Voor Peter dreigt er hier een belangenconflict. Hij bracht deze gang van zaken in de commissie Infrastructuur onder de aandacht van minister Vervotte. Minister Vervotte antwoordde hierop dat er zal worden bekeken of Belgacom de verrekening enkel voor de klanten in het Waals Gewest zou kunnen doorvoeren, waardoor er geen effect op het dividend zou zijn. Wordt dus zeker vervolgd.

Flor Van Noppen is mee met zijn tijd. Zo lanceerde hij deze week zijn eigen webstek www.florvannoppen.be. Naast persoonlijke informatie, geeft de stek een beeld van Flors parlementaire werk in Brussel. Zo is er een overzicht van al zijn parlementaire vragen. Ook Flors laatste nieuwe mondelinge vraag over het einde van het Pasteur Instituut als zelfstandige onderzoeksinstelling, staat er reeds op. Deze instelling met wereldfaam wordt na meer dan 100 jaar autonoom bestaan om onduidelijke redenen opgeslokt door het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. Daarnaast vind je op de site ook persberichten en persoonlijke bijdragen. Zeker een bezoekje waard!

Els De Rammelaere heeft zich deze week verdiept in het dossier van de voorwaardelijke invrijheidsstelling. Zij zal proberen een overzicht te krijgen van het aantal mensen dat in voorwaardelijke vrijheid wordt gesteld, aangezien de Wet Lejeune meer als recht dan als gunst lijkt gehanteerd te worden. Verder blijkt de opvolging van de voorwaardelijke invrijheidsstelling door justitie-assistenten wel eens fout te lopen. Dergelijke opvolging zou zich niet mogen beperken tot een aantal rudimentaire vragen. Meer justitie-assistenten, een veel intensievere begeleiding en evaluatie dringen zich op.

N-VA-voorzitter Bart De Wever had deze week een onderhoud met de eminente politicoloog prof. dr. em. Wilfried Dewachter. Het gesprek bestond uit een uitwisseling van gedachten over de nakende staatshervorming en de rol van Vlaanderen in de Europese Unie. Dewachter fileerde al eerder het Belgische politieke systeem in boeken zoals De Mythe van de Parlementaire Democratie en Van Oppositie tot Elite.

Senaat

In de Senaat stelde senator Louis Ide een vraag aan minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) over het geneesmiddel Posaconazole Noxafil, een product dat gebruikt wordt tegen schimmelinfecties. Het antwoord van minister Onkelinx, in haar afwezigheid vertolkt door minister Magnette, was onvoldoende want helemaal naast de kwestie. Louis is echter niet van plan dit zomaar los te laten en zal op deze kwestie blijven doorgaan.

Auteur:
Peter Buysrogge, universitair medewerker Vlaams Parlementsfractie N-VA Joachim Pohlmann, universitair medewerker Kamerfractie N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be