Provincie Flevoland



International new town institute van start 1 februari 2008

De provincie Flevoland verleent de gemeente Almere 2.425.000 euro subsidie voor het project International New Town Institute (INTI). De gemeente Almere heeft in 2006 het initiatief genomen tot het oprichten van dit wetenschappelijk instituut met als thema `nieuwe steden' (New Towns). Na de voorbereidingen kan het INTI nu officieel van start dankzij het Investeringsprogramma Flevoland-Almere van de provincie Flevoland. Het instituut krijgt vanuit deze financiële impuls voor de eerste drie jaar opstartgeld.

De provincie Flevoland en de gemeente Almere werken samen aan de uitbreiding van het hoger onderwijsaanbod in Flevoland. Wethouder programma Hoger Onderwijs Martine Visser: "met het INTI zet Almere de stap op weg naar een internationaal en wetenschappelijk werkklimaat." Het instituut moet een kenniscentrum worden dat op het gebied van stedelijke ontwikkeling van internationale betekenis zal zijn. Vele landen in de wereld, waaronder China, zijn bezig met het bouwen van nieuwe steden. Andries Greiner, gedeputeerde Hoger Onderwijs: "Flevoland ervaart nog dagelijks het verschil tussen oud en nieuw land. Het oude land heeft vele voordelen maar in dit geval hebben wij een voorsprong. Almere is bij uitstek een stad waar het
verstedelijkingsproces vanaf het begin af aan goed te volgen is. Niet verwonderlijk dat het INTI juist hier zijn plek krijgt."

In het New Town Instituut nemen de TU Delft, de Universiteit van Amsterdam (UVA), de Hogeschool van Amsterdam (HVA), het Nieuwland erfgoedcentrum, de bibliotheek Almere en de Han Lammersleerstoel deel.