Gemeente Zandvoort


01 02 2008

Wat te doen met geld dat opzij is gelegd voor de HaarlemPas?

Het college van Burgemeester en Wethouders vindt het jammer dat de HaarlemPas met ingang van 1 januari 2008 niet meer aan inwoners met een laag inkomen aangeboden wordt. 'De reeds begrote middelen voor de HaarlemPas voor 2008 zullen op een andere wijze ten behoeve van de doelgroep worden ingezet. U zal separaat een voorstel worden aangeboden', aldus het college in een brief aan de raad.

Hieronder volgt de brief.

Geachte leden van de Raad,

Graag informeren wij u over recente ontwikkelingen rond de HaarlemPas. Sinds twee jaar kunnen burgers van Zandvoort met een inkomen tot maximaal 115% van het bijstandsniveau een gratis zogenaamde HaarlemPas ontvangen. Deze pas is bedoeld om mensen te kunnen laten participeren in allerlei maatschappelijke activiteiten, zoals bezoek aan museum, bioscoop, dagtrips. Ook worden er activiteiten voor kinderen georganiseerd zoals gratis schaatsen, bezoek aan pretpark ed.

De gemeente Zandvoort betaalt deze HaarlemPas vanuit het gemeentelijk minimabeleid. De uitvoering en acquisitie van deze HaarlemPas wordt door de gemeente Haarlem verzorgd. De gemeente Zandvoort betaalt deze kosten. Jaarlijks worden volgens de gemeente Haarlem ongeveer 550 HaarlemPassen aan burgers van Zandvoort verstrekt. De kosten per Pas bedragen, inclusief uitvoering en acquisitie ¤ 100,00.

Begin november is door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Haarlem schriftelijk bericht aan het college van Zandvoort dat aan de raad van de gemeente Haarlem zal worden voorgesteld om vanwege bezuinigingen met ingang van 1 januari 2008 de HaarlemPas in gewijzigde vorm voort te zetten. De huidige HaarlemPas komt hiermee te vervallen. In de gewijzigde opzet wordt de HaarlemPas enkel als een toetsingsinstrument gebruikt. Dit betekent dat indien men voor een HaarlemPas in aanmerking komt, men in principe ook voor de overige minimaregelingen van de gemeente Haarlem in aanmerking komt, evenals voor kortingsregelingen van instellingen en voorzieningen.

Het college van Zandvoort ziet geen meerwaarde om met de gewijzigde opzet van de HaarlemPas te blijven deelnemen. Het gebruik als toetsingsinstrument is niet mogelijk, omdat de gemeente Haarlem niet hetzelfde Minimabeleid en niet dezelfde voorzieningen heeft als de gemeente Zandvoort. Ook zijn er accentverschillen in de inkomens- en vermogenstoets.

Het college betreurt het dat de HaarlemPas met ingang van 1 januari 2008 niet meer aan de burgers van Zandvoort met een laag inkomen aangeboden zal worden. De burgers van Zandvoort die dit jaar een HaarlemPas hebben ontvangen, zullen door de gemeente Haarlem schriftelijk worden geïnformeerd over het bovenstaande.

De reeds begrote middelen voor de HaarlemPas voor 2008 zullen op een andere wijze ten behoeve van de doelgroep worden ingezet. U zal separaat een voorstel worden aangeboden.

Hoogachtend,

Burgemeester en wethouders van Zandvoort,

de secretaris, de burgemeester