Socialistische Partij

Gevaarlijke kruispunten aangepakt na zorgen SP


01-02-2008 * Twee zeer drukke en gevaarlijke kruispunten voor fietsers, de Westerhaven-Westersingel en de Korreweg-Rodeweg bij de Jumbo, worden opnieuw ingericht. Dit gebeurt naar aanleiding van zorgen die de SP uitte over de verkeersveiligheid op deze plekken. "Gelukkig maar en de hoogste tijd," zegt SP-raadslid Tanja Kiriënko, "De cijfers spreken voor zich, maar daarin worden nog niet eens de vele 'bijna-ongelukken' meegeteld waar volgens mij vele fietsende stadjers over mee kunnen praten." In vier jaar tijd vonden er op deze kruisingen 21 respectievelijk 23 ongelukken met fietsers plaats.

In de commissie waar de SP de onveiligheid aankaarte, werd aanvankelijk gelaten gereageerd door wethouder Dekker van verkeer. Kirienko: "Het viel allemaal wel mee zei ze. Het ging volgens haar vooral over 'subjectieve onveiligheid', mensen die het gevoel alleen maar hadden dat het kruispunt onveilig was. Door dit gevoel van onveiligheid zouden mensen voorzichtiger gaan fietsen en zo zou het probleem zich als vanzelf oplossen. Nu lijkt het college toch tot een andere conclusie te zijn gekomen, daar zijn wij blij om."

Behalve deze twee kruispunten wees de SP ook op de kruisingen van de Verlengde Lodewijkstraat-Esperantostraat en de Steentilstraat-Schuitendiep. Ook deze plekken zullen in de toekomst veiliger worden indien de Steentilstraat autovrij wordt en door de aanleg van een fietserstunnel ter hoogte van het station in het Europapark.