Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 1 februari 2008

Alkmaar op één na goedkoopste grote gemeente in Nederland Van de week was het al landelijk nieuws: Tilburg heft de laagste woonlasten van de grote gemeenten in Nederland. Maar wat niet in het nieuws was: Alkmaar heeft de tweede plek op deze lijst! Terwijl de woonlasten voor een meerpersoonshuishouden in Tilburg E 493 bedragen, liggen die in Alkmaar met E 500 nauwelijks 1,5% hoger. Gemiddeld liggen de woonlasten in grote gemeenten ruim 20% hoger dan in Alkmaar. Deze gegevens komen uit het zogenaamde COELO-onderzoek van de universiteit van Groningen. (Zie voor de exacte gegevens www.coelo.nl).

"Deze getallen bewijzen weer eens dat het goed wonen is in Alkmaar. Naast de gezellige stad en mooie omgeving, betalen we in Alkmaar ook nog eens bijna de laagste woonlasten van heel Nederland. Die lage lasten komen onder andere voort uit het feit dat het goed en efficiënt geregeld is bij de afval en reiniging van deze stad en het is ook nog eens kostendekkend.", aldus Rian van Dam, wethouder Financiën.

Eenpersoonshuishoudens zijn in Alkmaar het goedkoopst uit Voor eenpersoonshuishoudens is Alkmaar volgens het onderzoek zelfs met afstand de goedkoopste grote gemeente van Nederland. Dit is een gevolg van de heffingssystemen reinigingsheffingen. Alkmaar heft een lager tarief voor eenpersoonshuishoudens, terwijl Tilburg en andere gemeenten één vast tarief voor elk huishouden hanteren.

Een tweede zaak die opvalt, zijn dus de eerder genoemde lage riool- en afvalinzamelingskosten in Alkmaar. Ook hier hanteert Alkmaar weer een laag tarief, waarmee het hele inzamelen van het afval ook nog eens kostendekkend is.

Voor meer informatie afdeling communicatie, Eva de Vries, telefoon: 072 - 548 89 35 Werkt op maandag, dinsdag en donderdag.


-----------------------


---- --