Oxfam Novib en War Child in project Noord-Uganda

01/02/2008 09:15



Oxfam Novib



Extra uitkering toegekend door Nationale Postcode Loterij

Den Haag, Amsterdam, 1 februari 2008

Oxfam Novib en War Child hebben de handen ineen geslagen en starten samen een onderwijsproject 'Leren om te leven' in Noord-Uganda. Het project wordt gefinancierd door een eenmalige extra uitkering van ruim 1 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. Dit werd gisteren bekendgemaakt op 'landgoed Oostbroek' in De Bilt tijdens het goed geld gala van de loterij.

Eind 2006 is in Noord-Uganda na twintig jaar een einde gekomen aan het wrede conflict waarbij het Lord Resistance Army dood en verderf zaaide onder de bevolking. Dit betekent dat de mensen kunnen terugkeren naar hun dorpen en weer vooruit kunnen kijken. Een eerste stap naar een nieuwe toekomst is onderwijs. Met de gezamenlijke inzet van Oxfam Novib, War Child en de lokale partnerorganisaties is het mogelijk het leven van tenminste 42.000 kinderen en jongeren en 8.000 volwassenen een blijvende positieve wending te geven.

Kinderen en jongeren die door de oorlog geen of weinig onderwijs hebben gevolgd, kunnen door versnelde programma's toch hun diploma halen. Het project bestaat uit psychosociale ondersteuning van kinderen, gerichte ondersteuning van kinderen, ouders en de gemeenschap en korte beroepsgerichte trainingen voor jongeren. Bovendien zal er aangepast onderwijs gegeven worden aan bijvoorbeeld ex-kindsoldaten, tienermoeders, en kinderen die gezinshoofd zijn doordat hun ouders in de oorlog om het leven zijn gekomen.

Oxfam Novib staat voor een rechtvaardige wereld zonder armoede. De millenniumdoelen bepalen dat elk kind recht heeft op onderwijs. Oxfam Novib wil dit recht ook voor deze kinderen in Noord -Uganda helpen verwezenlijken. War Child weet als geen ander dat het belangrijk is de weerbaarheid en het vertrouwen van oorlogskinderen te vergroten. Creativiteit is een krachtig middel om kinderen te ondersteunen bij het leren omgaan met dat wat ze hebben meegemaakt en zich voor te bereiden op een toekomst. De werkwijzen en doelstellingen van Oxfam Novib en War Child vullen elkaar duidelijk aan op dit gebied, daarom bundelen beide organisaties hun krachten in dit unieke project.