Politie Friesland

Politieberichten van vrijdag 1 februari

Fryslân, 01-02-2008 o Politieberichten van donderdag 31 januari 07.00 uur t/m vrijdag 1 februari 07.00 uur.

Sneek: inbraak in bedrijf
De politie onderzoekt een inbraak in een directiekeet aan de Selfhelpweg. Hier werden tussen woensdagavond en donderdagochtend een rolluik en een schuifluik geforceerd. Er werden onder andere een printer, een radio en een koffieapparaat gestolen. Een 49-jarige inwoner van Schiedam deed aangifte.

Lemmer: gewonde bij grote brand in centrum
Bij een grote brand in het centrum van Lemmer is een 42-jarige inwoonster van Gorredijk gewond geraakt. De hulpdiensten kregen donderdag aan het begin van de middag een melding van een grote brand in een snackbar aan de Gedempte Gracht. De brandweer was snel met meerdere eenheden ter plaatse. Om goed te kunnen blussen moest de marktkraam, die voor de snackbar stond, verplaatst worden. De eigenaresse uit Gorredijk kreeg tijdens het verplaatsen van de kraam veel rook binnen en werd ter controle per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Rond 14.00 uur was de brand onder controle, er kon echter niet worden voorkomen dat de snackbar en de bovenwoning geheel verloren gingen. Een aantal omliggende panden liep rook- en waterschade op. De politie heeft het centrum afgesloten en het publiek op afstand gehouden. De brand is vermoedelijk ontstaan door oververhitte frituurolie.

Harlingen: aanhouding twee verdachten
De politie heeft donderdagmiddag twee inwoners van Leeuwarden, van 42 en 44 jaar, aangehouden bij een bedrijf aan de Zuidwalweg. De politie kreeg die middag een melding dat een machine werd weggenomen bij het bedrijf. Bij het zien van een werknemer van het bedrijf gingen de twee er, zonder de machine mee te nemen, vandoor in een rode vrachtwagen. Hierop is de politie dit voertuig gaan zoeken. Het voertuig, met daarin de twee verdachten, werd aangetroffen tussen Dongjum en Tzummarum. In Franeker werd het voertuig aan de kant van de weg gezet. De twee verdachten werden aangehouden voor diefstal en zijn overgebracht naar het bureau. Aangifte namens het bedrijf is gedaan door een 49-jarige inwoner van Harlingen.

Menaldum: auto in de sloot
De politie heeft donderdagmiddag een aanrijding afgehandeld op de Bitgumerdyk. Een 33-jarige automobilist uit Hurdegaryp kwam uit de richting van Menaldum en reed in de richting van Beetgum. Hier miste de man een bocht, waarop hij een sloot in reed. Hierbij raakte de auto op de kop in de sloot. De man is zelf uit het voertuig gekropen en heeft bij een belendend perceel gedoucht en droge kleren gekregen.

Heerenveen: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft donderdagavond een 31-jarige automobilist uit Heerenveen gecontroleerd op het Ernst van Harenplein. De auto viel op omdat een achterlicht kapot was. De bestuurder verklaarde dat hij had geblowd. In de auto werd een zakje weed gevonden. Hierop is de man aangehouden voor het rijden onder invloed. Op het bureau is bloed van de man afgenomen. Zijn rijbewijs is ingevorderd. Hier bleek ook dat de man verschillende zakjes speed bij zich had. Met toestemming van de verdachte in zijn woning gekeken, hier werd nog eens 35 gram speed aangetroffen. De man is overgebracht naar het bureau in Drachten.

Drachten: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft vrijdagochtend het rijbewijs ingevorderd van een 27-jarige automobilist uit Drachten. De auto viel op op de Ame omdat een koplamp defect was. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 605 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur. Ook zijn rijbewijs is ingevorderd.

Leeuwarden: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft vrijdagochtend het rijbewijs ingevorderd van een 22-jarige automobilist uit Oentsjerk. De man werd gecontroleerd op het Ruiterskwartier. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 1000 ug/l, goed voor een rijverbod van 14 uur. Ook zijn rijbewijs is ingevorderd.