Stichting Rioned


1 februari 2008

Persbericht

Geen vast afval in het riool
Minister Cramer ontvangt afvalbak voor vochtig toiletpapier

`Vochtig papier hier', staat op de toiletemmer die minister Jacqueline Cramer van VROM op de RIONEDdag in Utrecht in ontvangst nam. Een tekening van kunstenaar Twan de Vos spoort toiletgebruikers aan vochtige doekjes na gebruik in de afvalbak te gooien en niet in de wc. Stichting RIONED ondersteunt hiermee voorlichtingsinitiatieven van het rijk, gemeenten en waterschappen om het publiek te stimuleren vochtige doekjes als vast afval weg te gooien. De tekening kan vrijelijk door gemeenten, waterschappen en anderen worden gebruikt voor informatieactiviteiten.

55 miljoen euro schade per jaar
Recent onderzoek toont aan dat vochtige doekjes jaarlijks zo'n 300.000 rioolverstoppingen in huizen veroorzaken. Schade: ongeveer 25 miljoen voor particuliere huishoudens. Daarbovenop zijn gemeenten en waterschappen per jaar circa 30 miljoen kwijt aan het oplossen van storingen in hun rioolsystemen.

Nog geen `rioolproof' doekjes
De producenten hebben toegezegd dat in 2009 hygiënedoekjes op de markt komen die geen rioolproblemen veroorzaken. Stichting RIONED is bereid medewerking te verlenen aan het testen van deze doekjes in de praktijk van riolering en afvalwaterzuivering. Er wordt gewerkt aan het testprotocol. Nog niet is bekend wanneer de tests starten.
Voorlopig geldt voor alle toiletdoekjes: Niet in de wc!

Website voor elke rioolgebruiker
Tips om rioolproblemen zoals verstoppingen te voorkomen en op te lossen staan op www.riool.info, de website met publieksinformatie over riolering en water.