Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


De Cruyff Court komt er echt!

15 januari 2008

"Komt de Cruyff Court er echt echt of niet?", aldus één van de jongeren tijdens de informatiebijeenkomst van woensdag 9 januari. De jongeren waren verrast om te horen dat het trapveld in de David Vosstraat eind februari al omgebouwd gaat worden tot een Cruyff Court en dat ze eind april al op dit kunstgrasveld kunnen gaan voetballen.

Minder overlast cruyffcourt011.jpg (517 Kb)
Ilja van Holsteijn (vertegenwoordiger van de stichting Cruyff Court Foundation) liet tijdens de twee bewonersbijeenkomsten een filmpje zien over de successen van de Cruyff Court elders in het land. Zo zagen we dat in Eindhoven de overlast in de buurt verdween doordat er veel gebruik gemaakt werd van de Cruyff Court. En dat de jongeren in Enschede de toezichthouder van de Cruyff Court altijd wel weten te vinden als er zich incidenten voordoen. Omwonenden zagen daar dat jongeren van verschillende leeftijden veel meer met elkaar speelden.

Wel of geen toezichthouder?
Tijdens de bijeenkomst herkenden de jongeren al snel de Cruyff Court van stadsdeel Bos&Lommer op de beelden en vroegen zich af of het veldje nu dan ook echt bij hun zou komen en hun meest prangende vraag: wanneer? Zowel de jongeren als de ouderen vroegen zich af of er een toezichthouder voor het veldje zou komen. Projectleider Marlein Smith antwoordde hierop dat het juist hun veld gaat worden en dat de buurt zelf er verantwoordelijk voor is. Wel kunnen de gebruikers van het veld altijd terecht bij de buurtcoördinator van Steunpunt Leefbaarheid en Veiligheid 3&4 dat vlak naast het veld gevestigd is.

cruyffcourt004.jpg (458 Kb) De omwonenden waren erg tevreden dat het trapveld opgeknapt gaat worden. De Cruyff Court is natuurlijk niet alleen voor jongeren, maar voor iedereen die er gebruik van wil maken. Zo was er een groep oudere mannen aanwezig die maar al te graag een clubje 65 plussers wilden gaan vormen om wedstrijden te gaan spelen. En ook basisschool de Veerkracht en de jongerenwerkers van stichting DOCK zullen in de toekomst gebruik maken van de Cruyff Court.