Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Centrale Studentenraad gaat geschil aan met College van Bestuur

Amsterdam, 31 januari 2008. Het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam heeft besloten een drietal maatregelen dwingend door te voeren op de gehele universiteit. De Centrale Studentenraad (CSR) is het niet eens met de maatregelen en is van mening dat de handelswijze van het College wettelijk gezien niet is toegestaan.

Het College wil de volgende drie maatregelen universiteitsbreed doorvoeren: ten eerste het invoeren van 12 uniforme examendata, ten tweede het hanteren van één voldoendegrens (bij het cijfer 5,5) en ten derde het laten gelden van het laatst behaalde tentamenresultaat. De drie maatregelen zijn volgens het College nodig voor het goed functioneren van het nieuwe studenteninformatiesysteem dat de UvA ontwikkelt in samenwerking met vier andere onderwijsinstellingen.

De CSR maakt op zowel inhoudelijke als procedurele gronden bezwaar tegen de drie maatregelen. Inhoudelijke staat de CSR positief tegenover de eerste twee maatregelen maar negatief tegenover de laatste maatregel. De CSR is van mening dat studenten gestimuleerd moeten worden om hun studieresultaten te verbeteren. Het laten gelden van het laatst behaalde tentamencijfer in plaats van het hoogste cijfer staat hier haaks op en zal de motivatie van studenten om hun studieresultaten te verbeteren negatief beïnvloeden. Dit komt doordat een student die een voldoende wil herkansen het risico loopt zijn studiepunten kwijt te raken wanneer hij bij de herkansing een onvoldoende zou halen.

Wat betreft de procedurele aspecten is de CSR van mening dat het College door de drie maatregelen dwingend op te leggen buiten zijn bevoegdheid treedt. Het College is bevoegd richtlijnen uit te vaardigen met het oog op organisatie en coördinatie. De voorstellen zouden echter een verandering teweeg brengen in het Onderwijs- en Examenreglement van de faculteiten. In dit reglement is vastgesteld hoe een opleiding eruit ziet en welke regelingen er zijn. Het vaststellen van dit reglement is bij uitstek een taak van het faculteitsbestuur. De facultaire studentenraden hebben instemming op delen van het reglement. Dit is een zwaarwegend recht waar het College niet aan voorbij mag gaan.

Na onderling niet tot een overeenkomst te zijn gekomen, legt de CSR het geschil nu voor aan de Raad van Toezicht van de UvA. Deze zal een bemiddelingsvoorstel doen. Als het College of de CSR hier niet mee in kan stemmen zal het geschil worden aangemeld bij de Landelijke Geschillencommissie