Politie Limburg-Noord

Brand Blerick 14 (lijst met Q&A's)

Datum: 1-02-2008
Tijd bericht: 17:50
Plaats: Blerick
Onderstaand de bijgewerkte lijst met Q&A's, bijgewerkt tot vrijdag 18.00 uur.

Wat is er aan de hand en wat is de situatie?
Woensdag 30 januari einde van de dag / begin van de avond heeft een brand gewoed bij Geodis-Vitesse, een bedrijf op industrieterrein Trade-Port West in Blerick, deze brand is dezelfde avond opnieuw opgelaaid en brand momenteel nog steeds. Omdat de brand moeilijk te blussen is, is een blushelikopter van de Koninklijke Landmacht ingezet ter assistentie. Per dag wordt bekeken wat de situatie is en wat de meest geschikte aanpak is. Door de brand zijn er roetdeeltjes vrijgekomen. Deze lagen vanuit het bedrijf richting Velden / Grubbenvorst tot aan de Duitse grens en rondom Californie. Metingen hebben vooralsnog uitgewezen dat deze stoffen geen acuut gevaar opleveren. Door de regenbuien van de afgelopen dagen zijn de roetdeeltjes waarschijnlijk weggespoeld

Zijn er giftige stoffen vrijgekomen
Vanaf het allereerste begin van de brand zijn er metingen verricht naar het vrijkomen van de giftige stoffen. Alle meetresultaten geven aan dat we onder de gevaarlijke concentraties zijn gebleven. De metingen zijn verricht door de brandweer en door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne).

Ik ruik iets, wat is dat?
Rookontwikkeling van een grote brand op industrieterrein Trade Port in Blerick. De brand is onder controle. De rook is niet schadelijk voor uw gezondheid. Heeft u er last van dan sluit ramen en deuren.

Wat gebeurt er nu nog?
Het nablussen zal nog geruime tijd in beslag nemen. De brandweer en RIVM blijft metingen verrichten.

Hoe zit het met de groenten / bloemen die uit de veiling komen? Deze vraag kunt u het beste aan de veiling zelf stellen, zij weten hoe te handelen.

Hoeveel brandweermensen/auto's hebben de brand bestreden? De brand werd in eerste instantie bestreden door 8 tankautospuiten, 2 ladderwagens en enkele andere ondersteunende diensten, circa 120 brandweerlieden. Bij het nablussen zijn continue 30 mensen ingezet 4 tankautospuiten, ladderwagen, grootwatertransport etc. Op donderdagmiddag en de gehele vrijdag is ook een blushelikopter van de Luchtmacht ingezet.

Is het treinverkeer gestremd?
Nee het treinverkeer gaat gewoon door, heeft ook vannacht niet stilgelegen.

Is de autosnelweg gestremd?
Nee, de autosnelweg ondervindt geen hinder van de brand. Wel is de Eindhovenseweg tussen de A67 en de A73 enige tijd afgezet geweest vanwege de waterslangen die over de weg liepen.

Zijn er gewonden?
Nee, er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. Ik werk in de buurt van de brand kan ik mijn werk bereiken? Ja, er lopen wel volop waterslangen over het industrieterrein. Deze zijn voorzien van slangenbruggen zodat het verkeer er overheen kan.

Waarom duurt het blussen zo lang?
Het blussen duurt lang, omdat de brandweer er door de grootte van de hal niet goed genoeg bij kan komen. Vanwege de veiligheid kan de brandweer het vuur alleen van buiten bestrijden en kan ze de hal niet binnengaan. Op dit moment ligt er een grote stapel van omgevallen magazijnstellingen en pallets met ingepakte spullen. Het is erg moeilijk om het bluswater in het midden van die hopen te krijgen.

Waar komt het bluswater vandaan?
Het bluswater komt uit verschillende blusvijvers, sloten en dergelijke in de omgeving.

Kan het bluswater het water in de omgeving vervuilen? De gemeente en het waterschap hebben inmiddels maatregelen getroffen om mogelijke vervuiling te voorkomen. Ze blijven hier ook alert op.

Is er kans op bodemvervuiling?
Als er sprake is van bodemvervuiling is dat vooralsnog alleen op de plaats van het bedrijf in kwestie en in de directe omgeving ervan. De brand is brandmeester maar ik zie nog wel een grote rookpluim? Het betreft een hardnekkige brand die moeilijk te blussen is vanwege de ligging. De brand is onder controle maar nog niet gedoofd. Vandaar dat er nog steeds een rookpluim te zien is.

Weet men zeker dat de rook niet schadelijk zijn?
Rook is niet gezond, maar levert op dit moment vooralsnog geen direct gevaar op. Constant wordt er gemeten en dat zal de komende tijd ook blijven gebeuren. Op basis van onze ervaringen kunnen we goed inschatten wat er mogelijk in de rook kan zitten. Er worden continue luchtmonster genomen door brandweer en RIVM. Deze worden geanalyseerd. Voor sommige stoffen duurt de analyse meerdere uren tot enkele dagen. Tot op dit moment komen alle meetresultaten overeen met onze verwachtingen. Als het nodig is worden maatregelen genomen. Wel is het noodzakelijk de gebruikelijke hygiëne toe te passen

Welk middel wordt ingezet om de brand te blussen?
Een Cougar blushelikopter. De Cougar is een middelgrote transporthelikopter. Hij kan naast de reguliere militaire transporttaken worden ingezet voor brandbestrijding. Onder de machine wordt dan een zogeheten bambi-bucket bevestigd, waarmee water kan worden geschept. Vervolgens kan per keer 2.500 liter water over een brand worden uitgestort. Er zijn diverse manieren om een brand vanuit een helikopter te bestrijden: slepen of storten. Op de eerste manier wordt het water over de vuurhaard gesleept. In het tweede geval leegt de heli de waterzak in één keer op een punt. Ook kan een watergordijn worden gelegd om uitbreiding van de brand te voorkomen en kunnen zo objecten worden afgeschermd.

Welke mogelijkheden zijn er om de brand te blussen? Om de hardnekkige brand te blussen zijn er drie scenario's. Het eerste scenario is de brand gecontroleerd uit laten branden. Nadeel is dat dit wel een week kan duren voordat de brand ook echt gedoofd is. Tweede scenario is het brandend materiaal uit elkaar halen, zodat het sneller geblust is. Nadeel van dit scenario is dat het praktisch niet uit te voeren is vanwege de veiligheid van de brandweerlieden. Derde en tevens toegepaste scenario is het inschakelen van een blushelikopter. Een Cougar transporthelikopter van de Koninklijke Luchtmacht heeft geholpen bij het blussen van de bedrijfsbrand in Venlo. De brand woedt sinds woensdagavond en is moeilijk uit te krijgen. De brandweer heeft om een helikopter gevraagd omdat met de blusmiddelen van de brandweer de vuurhaard niet bereikt kan worden. De helikopter zal met een bluszak water op de vuurhaard storten. Voordeel van de blushelikopter is dat op deze wijze de brand veel sneller geblust zal zijn en dat het nablussen verkort kan worden met zo'n twee dagen. Ook zal de rookontwikkeling sneller voorbij zijn.

Hoe lang duurt het voordat de brand ook echt uit is? Op dit moment heeft men er nog geen zicht op wanneer de brand echt uit zal zijn. De blushelikopter heeft goed geholpen maar uiteindelijk zal de stapel pallets in de hal uit elkaar gehaald moeten worden om het vuur helemaal uit te krijgen.

Zijn er veranderingen als het vuur afneemt?
We hebben continu gemeten op stoffen die mogelijk in de rook kunnen zitten. Op dit moment meten we (RIVM) wel chloor- en broom-verbindingen maar niet in concentraties die direct kwaad kunnen. Het vuur bij Geodis-Vitesse neemt af en daardoor ook de temperatuur waarbij de kunststoffen verbranden lager wordt. Wetenschappelijke ervaringen bij soortgelijke branden in het verleden leert dat er op dat moment de kans bestaat dat er wel situaties ontstaan die kwaad kunnen. Om op die situatie te anticiperen zijn maatregelen getroffen. Bij het afnemen van de verbrandingstemperatuur (als gevolg van het blussen) bestaat er de kans dat er dioxine in de rook gaat voorkomen. Er zijn gevallen uit het verleden bekend waarbij de combinatie van chloor en broomverbindingen later bleken te combineren tot dioxine. Echter er zijn ook gevallen bekend waar en in vergelijkbare omstandigheden ook later geen dioxine is aangetroffen. Omdat het aantonen van deze stof vijf dagen duurt heeft de gemeente Venlo enkele adviezen gegeven voor het geval dat. De bewoners die het aangaat zijn door de gemeente persoonlijk geïnformeerd

Gelden er de komende tijd bepaalde adviezen in het gebied van de rookpluim?Voor het gebied in de rookpluim tot op 1000 meter van de brandhaard geldt het volgende advies:
- We adviseren om geen vee en dieren in het gebied te laten grazen of rondlopen
- We adviseren om geen gewassen in het gebied te gebruiken voor menselijke of dierlijke consumptie
- We adviseren om (regen) water in het gebied niet meer te gebruiken voor beregening of als drinkwater voor vee (bv. Open water, regentonnen, waterbekkens)

Wat gebeurt er als het vuur weer verder oplaait?
De brandweer blijft nog aan het nablussen en de brand wordt goed in de gaten gehouden. Als het nodig is worden de nodige maatregelen getroffen