Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA pleit voor algemeen rookverbod (01/02/08)

De Kamerleden Sarah Smeyers (N-VA), Nathalie Muylle (CD&V) en Jef Van Den Bergh (CD&V) alsook de Senatoren Dirk Claes (CD&V) en Louis Ide (N-VA) hebben een wetsvoorstel ingediend dat moet leiden tot een algemeen rookverbod. Zij gaan met hun voorstel in op de wensen van Formaat, de koepel van jeugdhuizen, die al lang vragende partij is voor een algemeen verbod.

De bestaande wetgeving was een eerste stap in de goede richting, maar bevatte nog tal van onvolkomenheden. Die maakten dat voor jeugdhuizen, sportclubs en culturele instellingen strengere regels golden dan voor gewone cafés. De indieners van dit wetsvoorstel willen aan deze oneerlijke situatie een einde maken. Bovendien willen zij het horecapersoneel geven waar alle andere werknemers al geruime tijd recht op hebben: een rookvrije werkomgeving.

Zij geloven dat ook ons land niet kan en mag achterblijven. Steeds meer Europese landen hebben reeds een algemeen rookverbod ingevoerd. De kwalijke gevolgen van het passief roken indachtig, willen de indieners ervoor zorgen dat België die positieve Europese tendens volgt. Ook aan de administratieve vereenvoudiging werd gedacht: de huidige chaos aan Koninklijke Besluiten werd in het wetsvoorstel samengesmolten tot één overzichtelijke tekst, die voor alle betrokkenen een helder kader moet scheppen.

Om tegemoet te komen aan de vragen van de rokers, voorziet het wetsvoorstel wel in een uitzonderingsmogelijkheid: zowel werkgevers in hun bedrijven als horeca-uitbaters kunnen onder bepaalde voorwaarden een rookkamer installeren waar men wel nog mag roken. De Kamerleden en Senatoren willen ook het debat openen over financiële tegemoetkomingen aan de horeca: zo kan dit wetsvoorstel bijvoorbeeld gekoppeld worden aan fiscale aftrekmaatregelen of de verlaging van het geldende BTW-tarief in de horecasector.

De indieners hopen op een snelle behandeling van hun wetsvoorstel in de commissie Volksgezondheid en rekenen erop dat ook de andere politieke fracties voldoende politieke moed zullen tonen om in dit dossier een constructieve houding aan te nemen.

Auteur:
Sarah Smeyers
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be